Laatste themanieuws:

19 december 2022 08:00

Deur

'
1/1

Het duurt even voor ik zie voor welk stel in het filmpje van de EO aardig wat Nederlanders de deur dicht kwakken. Ze zijn het natuurlijk niet echt, maar Jozef en zijn partner Maria - die moeten het neem ik aan voorstellen - moeten nogal wat deuren langs voor ze ergens binnen mogen. Bij een jonge vrouw die met een kind op haar armen de deur open doet. Misschien omdat ze in een oogopslag ziet dat Maria zwanger is?
Wat de jonge vrouw bezielt is mij toch enigszins duister. Het is natuurlijk een sympathiek gebaar om iemand op een koude winternacht in je huis te verwelkomen. Maar ik zou het niet doen voor die twee. Ze zeggen geen boe of bah. En mode mag dan vergankelijk zijn, zij lopen er bij alsof ze wel een aardig paar seizoenen achter lopen. Na hun ervaring van pakweg 2022 jaar geleden hadden ze kunnen weten dat je nooit een tweede kans krijgt voor een eerste indruk. Een beetje moeite hadden ze best mogen doen. Zo komen ze niet erg betrouwbaar over.
Zeker als ze dan ook nog eens gaan beginnen over een volkstelling als je ze vraagt waarom ze überhaupt hier zijn. Weten ze dan niet dat ze sowieso eerst naar Ter Apel moeten? Daar gaan allemaal bussen naartoe. Dat is toch genoegzaam bekend over de hele wereld? Lezen ze geen kranten? Kijken ze geen tv? Social media? Waarom komen ze nu eigenlijk in godsnaam naar ons land toe?
Maar misschien moet ik dat toch wat anders bekijken. En zijn zij er weer om ons uit de brand te helpen. Josef is tenslotte timmerman en vaklieden zoals hij zijn hier te lande toch dun gezaaid? En Maria? Ze kan als ze voor haar eigen kind zorgt, ook voor dat van die aardige vrouw zorgen. Kan die voltijds blijven werken. Maria doet in de tussentijd een schriftelijke cursus kinderopvang. Haar diploma uit Nazareth wordt hier namelijk niet erkend. Kan ze meteen aan de slag na haar kraamtijd. Want ze zullen toch statushouders worden?
Hoe dan ook. Het is de tijd van het jaar om alles wat is gebeurt weer eens te overdenken. En het misschien eens anders te bekijken?
Fijne dagen en een goed 2023!

 

Robin Zander 

Nieuwsbrief

De gratis ab e-nieuwsbrief verschijnt eenmaal per week. Meld u aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de Motion & Control branche.

 

Meld u nu aan!AB nieuwsbrief