Laatste themanieuws:

16 december 2021 12:13

Grieks

'
1/1
Waarom nu omikron? Laten zien dat je meer letters uit het Grieks alfabet kent dan alfa, bèta, gamma en delta? Waarom geen mu? Of nu? Bij die laatste krijg je meteen een beetje dat gevoel van 'oei, serieus'. Kan geen kwaad. In elk geval niet voor iedereen die de hele handel niet ziet als een ‘Great Reset'. Dat laatste is natuurlijk toch een nogal vreemde benaming. Als je iets reset start het volgens mij gewoon weer op zoals het ooit was bedoeld. En dat is toch hetgeen iedereen wil? Of snap ik het niet?
Nu ken ik eigenlijk alleen die letters uit het Griekse alfabet die je in allerhande formules tegenkomt. Daar hoort die omikron dus niet bij. Klinkt ook een beetje als een uitroep van een held in een Griekse tragedie: "Oh, Mikron!" En - even opgezocht - die letter komt ook helemaal niet na het rijtje alfa-bèta-gamma-delta. Daar zitten er nog zeker tien tussen.
Als je dan even verder zoekt kom je uit bij de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties. Die in een editorial in het vakblad Nature van 9 juni 2021 meteen het verwijt krijgt dat ze daar eerder mee hadden moeten komen. Dat idee van dat Griekse alfabet om al die varianten een neutrale naam te geven. En geen Kent, Brazilië, Zuid-Afrika of India. Want stigmatiserend. In Nature hadden ze daar op 19 januari namelijk al om gevraagd.
Maar op 9 juni was het dan zover met de publicatie van een stuk in Nature Microbiology. volgend op de aankondiging van de WHO op 31 mei dat ze het Grieks alfabet gingen gebruiken. Nu waren er op 9 juni wel al tien letters verbruikt, stond er. Zes voor ‘variants of interest' en vier voor ‘variants of concern'. Ik denk dan al snel dat als we dan bij omikron zijn, we nu dan toch al 14 varianten verder zijn. Die de moeite van een letter waard waren in elk geval. Nog negen na omikron te gaan dan tot het hele alfabet is geweest.
Nu is het fijne van wetenschap dat je er soms zelf helemaal niks mee kan en er gelukkig dus ook niets mee hoeft. Uiteraard weet ik niet hoe het met u zit, maar virologie? Eιναι κινεζικα για μενα. Hoe dan ook. Namens de redactie alvast καλα Χριστο υγεννα και Καλη Χρονια.

 

Nieuwsbrief

De gratis ab e-nieuwsbrief verschijnt eenmaal per week. Meld u aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de Motion & Control branche.

 

Meld u nu aan!AB nieuwsbrief