Laatste themanieuws:

10 augustus 2021 11:10

Loflied op de langzaamloper (video)

De Specht start zonder lucht '
De Specht start zonder lucht
1/1

De eencilinder gloeikop is nu definitief uit mijn leven. Een Kromhout. Hij bevond zich in de sleepboot Specht en was bijna veertig jaar het favoriete speeltje van mijn vader. Bijna de helft van zijn leven. En verreweg het grootste deel van het mijne.
De Specht zegt ‘plof plof plof plof plof plof plof...' Niet helemaal gelijkmatig, eens in de zoveel ploffen zit er een hardere, hogere tussen. Dit geluid is zo herkenbaar dat menig motorenliefhebber zich naar de kade spoedt als ze de Specht horen aankomen. Het is een Amsterdammertje en op enkele uitspattingen richting België (Antwerpen, Ronquières!), Friesland (over het IJsselmeer bij storm, eens maar nooit weer) en Curacao (ver voor mijn vaders tijd, ze is gebouwd voor de KNSM) na, heeft ze altijd in haar naamstad gevaren.
Een van die liefhebbers is de vader van Thom. De afgelopen dertig jaar keek hij steeds verlangend op als de Specht langskwam. Als hij háár toch eens kon bezitten.... En nu heeft hij haar gekocht. Met zijn zoon Thom. Een jonge houtbewerker die voornemens is de Specht helemaal te restaureren. Mijn vaders droomopvolger! Als hij haar tenminste aan de praat krijgt, want de Specht start zonder lucht... Maar misschien verandert Thom dat wel.
Gelukkig voor mij kwam net op tijd Heere Heeresma jr. voorbij die een prachtig filmpje maakte. De 52e in zijn YouTube-serie ‘Loflied op de langzaamloper'. Een feest voor iedereen die van motoren houdt!

Door Maartje Henket, redacteur Engineersonline

Nieuwsbrief

De gratis ab e-nieuwsbrief verschijnt eenmaal per week. Meld u aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de Motion & Control branche.

 

Meld u nu aan!AB nieuwsbrief