Laatste themanieuws:

23 juni 2021 10:21

'Techneut'

'
1/1
Zelden zal een recessie zo weinig indruk gemaakt hebben als die van nu. Maar dat is niet zo gek als zelfs economen er niet al te zeer van wakker schijnen te liggen. En als Shell te horen krijgt dat ze serieus wat aan hun CO2-uitstoot moeten doen - en die van van hun toeleveranciers en afnemers - lijkt niet alleen de bedrijfstop maar ook de belegger niet echtonder de indruk.
Natuurlijk kan het zo zijn dat de belegger in zijn of haar derde tweede huis toch al van gekkigheid niet weet waar al dat geld in te steken. Maar dat is niet zo aardig gedacht. Want het kan natuurlijk ook maar zo zijn dat belegger en bestuur een ongebreideld vertrouwen hebben in technologische vooruitgang. Of dat de multinational stiekem allang een oplossing heeft ontwikkeld. De technici van dienst dan.
Daar zit eigenlijk wel een eigenaardig kantje aan. Technologie staat aan de basis van onze voorspoed én lijkt toch ook altijd de enige gegadigde om een eventueel rommeltje op te lossen. Het past wél bij de gedacht dat de vervuiler ‘betaalt' - met nieuwe, betere technologie. Dat laatste is natuurlijk ook de enige weg, want welvaart inleveren dat wil niemand.
Een weg ‘terug' bestaat domweg niet - denk ik. En is ook niet wat je na moet streven. Vroeger was niks beter. Hoogstens anders. Maar ik houd dat meestal maar voor mezelf. Of heb het daar eens over met mensen die eigenlijk altijd een achtergrond in de techniek hebben en ook de weg vooruit als de enige oplossing zien. Bovendien mondt discussie tegenwoordig iets te snel uit in moddergooien - en dat is dan nog de sympathieke variant. Gelukkig heeft iedereen belangrijker zaken aan zijn of haar hoofd: naar welke landen mogen we deze week nu eigenlijk wel of niet met vakantie.
‘Maar jij bent ook een techneut', wordt dan gezegd. ‘Gelukkig' is recent het bewijs geleverd dat ook de ‘techneut' niet wereldvreemd is. De ODVA, van de DeviceNet- en ControlNet-protocollen, Profi net en Profi bus International hebben bekend gemaakt de begrippen ‘master' en ‘slave' uit de documentatie te gaan verwijderen.
Tijd om mijn vakantiegeld te verbrassen in de lokale horeca. Dat het voor iedereen maar een mooie zomer mag worden.

Nieuwsbrief

De gratis ab e-nieuwsbrief verschijnt eenmaal per week. Meld u aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de Motion & Control branche.

 

Meld u nu aan!AB nieuwsbrief