Laatste themanieuws:

1 juni 2021 10:23

Boodschap

'
1/1

‘Hoe staat het met de bezetting, nu de Duitsers wegblijven?' Het is dat het taalgebruik niet klopt - het klinkt te modern - maar anders had ik gedacht: "Dat is van net na 5 september 1944, Dolle Dinsdag." Door de geruchtenmachine denkt Nederland binnen een paar dagen bevrijd te zijn. De bezetters en de nodige collaborateurs gaan daar niet op wachten en vertrekken. Helaas bleek de vreugde destijds van korte duur.
Nu ontbreekt zoals ik het hier opschrijf natuurlijk elke context, die ik toen ik de zin las wel had. Ik kon er wel om lachen. De zin komt namelijk uit het intro van een recent stuk in mijn lokale krant. Dat ging over de bezettingsgraad van de campings met Pasen. De uitbaters die in het stuk aan het woord kwamen, maakten zich geen zorgen. Wel een beetje over dat andere verschijnsel - dat nu alweer verleden tijd is - maar net zo gedateerd overkwam: de avondklok en hoe je die moet handhaven op je camping.
Ik vroeg mij wel af of de maker van het bericht dit nu expres had gedaan of niet. En of ze familie was van Livio Scaïni. Dat ga ik niet uitleggen. Maar wie geïntrigeerd raakt door de naam, moet maar even zoeken op Wikipedia. Met als zoekterm ‘Windorgel Vlissingen' .
Maar goed, het gaat dus om context. Bij de kop ‘Tekort aan wc-papier dreigt nu écht', dacht ik meteen aan de containerreus die op dat moment het Suezkanaal blokkeerde. Maar nee, dat waren seksspeeltjes en ‘flatpack furniture', die in de file achter de containerreus lagen.
Het probleem, dat van die wc-rollen, wordt volgens een leverancier van houtpulp die in het bericht aan het woord komt, veroorzaakt door een tekort aan containers in China. Dat is weer te wijten aan de teruggelopen wereldwijde handelsstromen. Door de pandemie. De containers staan leeg bij ‘ons' in het Westen. Want leeg gaan ze niet terug. Dat kost alleen. En heb je geen container, dan moet het maar in een bulkcarrier die normaal houtpulp vervoert of een ander soort schip. Weer een tekort.
De boodschap - sorry - is toch een serieuze. In onze ‘global village' staat de buurtwinkel zelden nog om de hoek. En gaat er dan iets mis. Dan heb je geen wc-papier, of chips voor in je elektronica. Maar kunnen of willen we nog terug en daar dan ook de prijs voor betalen? Voor die andere boodschap kan je nog naar de camping. Misschien hangt er nog een rol.

Robin Zander, hoofdredacteur

Nieuwsbrief

De gratis ab e-nieuwsbrief verschijnt eenmaal per week. Meld u aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de Motion & Control branche.

 

Meld u nu aan!AB nieuwsbrief