Laatste themanieuws:

25 maart 2021 11:12

Stemming

'
1/1
Wie dit leest heeft al gestemd voor de Tweede Kamer. Ik weet natuurlijk niet of dat ook zo is. Maar mocht het niet zo zijn, ik blijf even vasthouden aan mijn waan. De keuze is volgens sommige gelukzoekers eenvoudig: je stemt voor de vrijheid of tegen. Of het nu verstandig is om je keuze af te laten hangen van de vraag of een avondklok, het dragen van een mondkapje en die anderhalve meter zin hebben? Kan. Ik reken alles goed, want ik ga daar niet over.

In de beginjaren van deze eeuw hebben we met AB wel eens geprobeerd om van alle politieke partijen te horen te krijgen wat zij de werknemer in de techniek hadden te bieden. De enige partij die destijds de moeite nam om te reageren was de SP - dat ze gingen reageren. Dus niet. Einde oefening. De poging was leuk, mijn collega's zeiden al dat het niks zou worden en ze kregen gelijk. Het leek mij sneller dan alle verkiezingsprogramma door te akkeren, want eerlijkgezegd had ik daar de tijd niet voor en ook geen zin in. En nog steeds niet. Ik ben daarom geen welgeïnformeerde kiezer en laat mij dus misleiden door mooie woorden. Wie dan achter die woorden zit en mij dan in elk geval naar de virtuele mond praat, hangt af van de bouwers van het algoritme en in welk complot van de week je nu eventueel gelooft.

Nu heb ik mij voorgenomen om op een lokale kandidaat te stemmen. Dat zij in de Tweede Kamer komt is uitermate twijfelachtig.‘ Zij' is Barbara Oomen en staat namelijk op plaats 20 op de kieslijst van de PvdA. Ik las dat ze ongeveer 20.000 voorkeursstemmen nodig heeft om te worden gekozen. En nee - ik weet niet waar zij allemaal exact voor staat. Maar als lokale kandidaat, jurist en hoogleraar aan een lokaal ‘university college' is ze nooit te beroerd geweest om via lokale kanalen naar buiten te brengen waar ze mee bezig is en wat haar bezighoudt.

Ik ben het ongetwijfeld echt niet in alles met haar eens. Net zo min als met de betreffende partijstandpunten. Maar dat is zij vast ook niet. En ik hoop dat ze daar ook naar zal handelen. Zij houdt zich tenslotte nadrukkelijk bezig met mensenrechten en de rechtsstaat. Dat kan zeker nu geen kwaad. Niet als je kijkt naar het Kabinet en ook niet naar degenen die daar op straat en in de Tweede Kamer tegenin gaan.

Nieuwsbrief

De gratis ab e-nieuwsbrief verschijnt eenmaal per week. Meld u aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de Motion & Control branche.

 

Meld u nu aan!AB nieuwsbrief