Laatste themanieuws:

16 april 2019 10:05

Technologiedorp

Roel van Vemde, hoofdredacteur Aandrijven en Besturen.'
Roel van Vemde, hoofdredacteur Aandrijven en Besturen.
1/1
Het moet welhaast de vierkante kilometer zijn met de meeste slimme sensoren en intelligente aandrijvingen; Hannover Messe. Terwijl ik deze woorden tik, is het evenement nog in volle gang. 's Werelds grootste technologiebeurs is elk jaar de hoogmis voor de industrie, wanneer er in Hannover een compleet technologiedorp uit de grond wordt gestampt dat na een week weer in ruste gaat voor 51 weken.
Wat betekent dat voor een redacteur? Een strak schema van bijeenkomsten, tours, interviews en soms ook ergens simpelweg langslopen ‘voor de leuk'. Beursbezoek 4.0 om het zo maar te zeggen. Weinig autonomie dus. Autonomie die veel exposanten wél propageren, net als artificial intelligence, digital twinning en cybersecurity. Met het mantra van ‘integratie, integratie, integratie' neemt de noodzaak van dat laatste thema hard toe. Kijk maar eens in ‘The state of industrial cybersecurity' van Kaspersky Lab. Drie op de vier industriële bedrijven houdt rekening met een cyberaanval en hetzelfde aantal ziet cybersecurity dan ook als prioriteit. Het integreren van processen, besturingen, netwerken en de beveiliging ervan zijn verwikkeld in een non-stop ratrace.
Want hoe beveilig je wat nog niet bestaat? Hoe ziet de industriële wereld er over 10 jaar uit? IIoT achterhaalt de huidige bedrijfsmodellen met een noodvaart, dus ik schat in dat de 75 procent van de bedrijven uit het rapport van Kaspersky Lab binnen no time groeit naar bijna 100 procent. Digitale weerbaarheid wordt prioriteit nummer 1. Tenslotte bepaalt de factor afhankelijkheid vaak wie of wat voorrang krijgt.
Wat er nog meer te zien was in Hannover? Ik zag veel digital twinning. Deze digitale dubbelganger speelt tevens een bepalende rol in de nieuwe fabriek voor kleine behuizingen van Rittal in Haiger, waar Aandrijven en Besturen te gast was. Lees er meer over deze maand in Aandrijven en Besturen. Een verslag van de Messe volgt in het volgende magazine in mei, daarvoor lag de deadline van dit nummer nét iets te vroeg. Weer die autonomie; de deadline van de drukker houdt hem vakkundig in toom.
Roel van Vemde | Hoofdredacteur
r.vemde@mybusinessmedia.nl

Nieuwsbrief

De gratis ab e-nieuwsbrief verschijnt eenmaal per week. Meld u aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de Motion & Control branche.

 

Meld u nu aan!AB nieuwsbrief