Laatste themanieuws:

12 maart 2019 11:03

Salderen

Roel van Vemde, hoofdredacteur Aandrijven en Besturen.'
Roel van Vemde, hoofdredacteur Aandrijven en Besturen.
1/1

Anton Smits is boos. Althans, ik las zijn boze brief in de Telegraaf over de salderingsregeling voor opgewekte energie uit zonnepanelen. ‘Burger met zonnepaneel is de klos' stond erboven. Waar de boosheid zit van Anton? Dat minister Wiebes van plan is om deze regeling af te schaffen in 2021 en dan wil starten met een nieuwe regeling. Of die er komt is niet zeker, laat staan hoe die regeling ingevuld gaat worden. Dit voorjaar komt Wiebes met een voorstel.

Hoe werkt dat salderen; de energie uit zonnepanelen lever je terug aan het net. Omdat je geen zin hebt om een rekening te sturen naar je leverancier, wordt dit tegen hetzelfde tarief verrekend met je verbruik. Samen met buurtgenoten wilde Anton zonnepanelen laten plaatsen. De rekensom leerde hem dat de terugverdientijd 7 jaar bedraagt. Een rekensom die er heel anders uit komt te zien zonder saldering. ‘Alle nu gemaakte berekeningen zijn onbetrouwbaar', ‘burgers zijn de klos' en de ‘overheid blijkt hierbij een onbetrouwbare factor' schreef Anton.

Misschien wat kort door de bocht, maar hij heeft wel een punt dat logge overheden of instanties, vaker dan hen lief is, een remmende factor zijn voor verduurzaming of het halen van klimaatdoelen. Zie het gebrek aan capaciteit in de EU om te controleren of elektromotoren voldoen aan de geldende normen. Deze zijn verantwoordelijk voor 53 procent van het totale mondiale energieverbruik. Overstappen op energiezuiniger elektromotoren is een snelweg naar de realisatie van klimaatdoelen. Maar de realiteit is weer eens weerbarstig, net als de besluitvorming over de regelgeving in Brussel. Probleem is dat alle verkochte motoren niet gecontroleerd kunnen worden door onafhankelijke laboratoria. Verbetering van de implementatie van MEPS was daarom één van de aanbevelingen tijdens de Motor Summit in Zurich eind 2018 (lees het verslag hiervan in Aandrijven en Besturen nummer 3 die vandaag uit is).

En Anton? Hij zet zijn zonnepaneelplannen voorlopig in de ijskast en wacht op een prikkel uit Den Haag. 

Roel van Vemde | Hoofdredacteur
r.vemde@mybusinessmedia.nl

Nieuwsbrief

De gratis ab e-nieuwsbrief verschijnt eenmaal per week. Meld u aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de Motion & Control branche.

 

Meld u nu aan!AB nieuwsbrief