Laatste themanieuws:

21 februari 2019 18:57

Antropomorfisme

Roel van Vemde, hoofdredacteur Aandrijven en Besturen.'
Roel van Vemde, hoofdredacteur Aandrijven en Besturen.
1/1

Antropomorfisme; weleens van gehoord? De encyclopedie zegt erover: het toekennen van menselijke karakteristieken aan niet-menselijke objecten. De term kwam voorbij op het Robotics Technology Symposium vorige maand op de TU Eindhoven. 

Welke menselijke eigenschappen kennen we toe aan robots? Hoe meer menselijkheid, hoe meer we ons vereenzelvigen met machines of robots. Een gezicht bij het design van social robots, emotionele expressies, ledematen die menselijke bewegingen nabootsen. Die karakteristieken bepalen hoe wij mensen naar robots kijken en nog belangrijker: hoe we er op reageren. Peter Ruijten van de TU Eindhoven beweegt zich op het speelveld van dit, deels ethische onderwerp, met onderzoek naar mens-robot interactie. Een interessant onderzoeksveld in een periode waarin social robots steeds breder ingezet worden en zo'n beetje elke zichzelf respecterende leverancier of automatiseerder een serie cobots haar programma in katapulteert.
Waar zet je die collaboratieve robot voor in? In z'n basale handelingen is het toch een vrij eenvoudig ding, hoewel de cobot steeds meer kwaliteiten krijgt toegedicht. De vraag is echter of al deze kwaliteiten nodig zijn voor zijn taak. Op hetzelfde symposium in Eindhoven nam René van de Molengraft van TU Eindhoven daarom het startpunt: een robot moet nooit meer doen dan nodig is voor het volbrengen van zijn taak. Oftewel lazy robotics. Niet meer doen dan nodig is en negeren wat genegeerd kan worden. Het zou ook een les kunnen zijn die engineers en journalisten vaker toe moeten passen in hun vak. Immers is schrijven ook heel vaak schrappen. En voor de ontwerper en engineer: KISS, Keep It Simple, Stupid.
Vanuit het acroniem KISS trappen we het eerste nummer van Aandrijven & Besturen in 2019 af met verhalen over onder meer Big Carl, Mars en mierenzuur. Een mooi rijtje. Mocht u zich trouwens afvragen van wie het nieuwe gezicht onderaan dit redactioneel is: aangenaam, Roel van Vemde is de naam. Sinds 1 januari uw nieuwe hoofdredacteur van Aandrijven & Besturen. Geen lazy robot, maar wel aanhanger van KISS.
Roel van Vemde
r.vemde@mybusinessmedia.nl

Nieuwsbrief

De gratis ab e-nieuwsbrief verschijnt eenmaal per week. Meld u aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de Motion & Control branche.

 

Meld u nu aan!AB nieuwsbrief