Laatste themanieuws:

13 februari 2017 15:44

Alternatief

Hoofdredacteur ab'
Hoofdredacteur ab
1/1

Waar denk je aan als je de kreet energierevolutie hoort? Dat heeft, zoals dat tegenwoordig heet, met je ‘bubbel’ te maken. In welke ik zit weet ik niet. Laat staan welke er allemaal zijn. In elk geval heb je die van de ‘boze witte man’. Zelf schat ik in dat ik daar niet in zit. ‘Witte man’ okay, maar ‘boos’? Goed, ik denk in elk geval aan – en dat is dan weer meer een evolutie – het verkleinen van het aandeel fossiele brandstoffen en het vergroten van het aandeel energie uit duurzame bronnen.

Maar dat betekent het dus niet voor iedereen. Ik hoorde net in het NOS Journaal dat ze in de VS ook bezig zijn met een energierevolutie. De energierevolutie daar houdt in dat de nieuwe president twee ‘executive orders’ heeft ondertekend om twee omstreden oliepijpleidingen – de Dakota Access- en Keystone XL-pijpleiding – toch maar wel aan te leggen. Zijn voorganger vond dat geen strak plan. Ik lees trouwens net ook op de website van het Witte Huis dat ze zich volop op ‘schone kolen’ gaan richten.

Vroeger noemde je wind, water en zon ‘alternatieve’ energiebronnen. Nu heeft het begrip ‘alternatief’ onlangs natuurlijk ook een nieuwe betekenis gekregen. Dankzij de uitspraak van Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer die een dag na de beëdiging volhield dat nog nooit zoveel mensen op de been waren geweest bij de inauguratie van een nieuwe president. Wat er door de pers ook werd gezegd. Punt. Kellyanne Conway adviseur van de president, noemde die claim vervolgens weer een dag later een ‘alternatief feit’. Want de berichtgeving dat het niet zo was – wat moet je daar nu mee?

In de context van de nieuwe energiepolitiek van de VS die zoveel mogelijk moet voorkomen dat het land voor zijn energievoorziening afhankelijk wordt van andere landen, begrijp ik het eigenlijk ook wel. Alternatieve energiebronnen kunnen niet anders dan een leugen zijn. Want ’s nachts schijnt de zon toch helemaal niet? Dat kun je zelf elke nacht zien. En wind heb je alleen tegen. Je hebt Facebook echt helemaal niet nodig om daar achter te komen.

Nu is de nieuwe president vast zo trots als een aap met zeven lullen. Voorlopig houd ik het bij ‘t Schaep met de 5 Pooten. Want ‘t zal je kind maar wezen. Als je mekaar niet meer vertrouwen kan. We zijn op de wereld om mekaar te helpen niewaar? Punt.

Nieuwsbrief

De gratis ab e-nieuwsbrief verschijnt eenmaal per week. Meld u aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de Motion & Control branche.

 

Meld u nu aan!AB nieuwsbrief