23 november 2016 09:52

Rood

“Stel je voor hoe goed het gaat als ik helemaal weg ben.” Ik ken niet zoveel directeuren die dat over zichzelf durven zeggen. En al helemaal niet als ze tegenover een hele zaal vol journalisten staan. Christian Wolf had er onlangs weinig moeite mee. De directeur, ‘managing director’ of ‘Geschäftsführer’ van Turck – als je baan maar een naam heeft – had wel met meer weinig moeite.

Op het spreekgestoelte stond een signaallamp. Voor Christian begon werd de functie van de lamp uitgelegd: groen licht zolang je nog ruimschoots de tijd had. Ging het er om spannen dan veranderde de kleur in geel. En daarna werd het onverbiddelijk rood. Christian leek het weinig te interesseren. Ik vraag mij eigenlijk af of het hem wel opviel. Als dat al geval was, stoorde hij zich er niet aan. En ik eigenlijk ook niet, want hij had een goed verhaal en bracht dat met verve.

De uitspraak over zijn positie had trouwens te maken met de omzetplus die Turck dit jaar in Oostenrijk verwacht te behalen: 14%. Onder een nieuwe baas. En dat was de grap want vorig jaar had hij daar zelf nog als interim baas gespeeld. En dat had niet zo’n ‘zwei stelliges Wachstum’ opgeleverd. Van daar zijn opmerking. Nederland legt het Duitse familiebedrijf trouwens ook geen windeieren: voor 2016 wordt gerekend op een omzetgroei van 17%. In zijn geheel verwacht Christian dat Turck het dit jaar meer dan 6% beter doet dan vorig jaar. Dat is zo’n beetje op koers. Want het bedrijf wil elke tien jaar zijn omzet verdubbelen. En dan moet je jaarlijks wel zo’n percentage halen. Dat gaat niet zomaar. Want Turck is geen Duits mkb-ertje meer, zegt Christian. Gelijk heeft hij als je 40% van je omzet van meer dan 530 miljoen euro uit de VS haalt. Dan is zo’n aangekondigde Brexit ook niet echt lekker voor de stabiliteit van valuta. Net zo min als het gedoe met de Deutsche Bank en de presidentsverkiezingen in de VS.

Maar er is nog wel meer aan de hand. Christian vertelde dat het bedrijf volgend jaar de omzet met 7% wil zien groeien. Dan heb je niet veel aan mijnheer Poetin die wil dat er in Rusland meer met ‘local content’ wordt gewerkt. Moet je daar dan nog investeren? Dat vroeg hij zich ook over een ander land hardop af: “Turkije wordt een dictatuur en dan ga je daar niet investeren.” Mijn oog viel ineens op die rode lamp. Die leek zijn verhaal meer te ondersteunen dan te hinderen.

© Aandrijvenenbesturen.nl