Laatste themanieuws:

13 oktober 2016 15:25

Concurrerend

Robin Zander - Hoofdredacteur ab'
Robin Zander - Hoofdredacteur ab
1/1

Zojuist las ik op nu.nl het bericht dat alleen de economieën van Zwitserland, Singapore en de Verenigde Staten concurrerender zijn dan die van Nederland. En wat de Europese Unie betreft staat Nederland zelfs bovenaan. Dat is een plaatsje hoger dan vorig jaar. Toen stond Duitsland daar. Dit alles, zo zegt het bericht, volgens een nieuw onderzoek van het World Economic Forum.

Dat Nederland zo hoog staat is vooral te danken aan de goede infrastructuur, de gezondheidszorg en het hoger onderwijs. Dat zegt dan weer Henk Volberda en hij moet het weten want hij is hoogleraar bedrijfskunde en de baas bij INSCOPE, een onderzoeksinstituut verbonden aan de Erasmus Universiteit geloof ik. Dat instituut heeft ook voor het World Economic Forum de vaderlandse gegevens verzameld.

Het is maar goed dat Henk op 20 september niet op het IE Motoren Event was. Ik weet niet waar Nederland dan had gestaan. Dat komt door een reactie uit de zaal. Een bezoeker stelde eigenlijk een vraag over zijn concurrentiepositie. Want hij maakt onder andere lieren voor de maritieme sector en die staan meer aan dan uit. Dus veel winnen met een energiezuinige motor als aandrijving doe je dan niet. Maar ze zijn wel duurder en verplicht voor nieuwe toepassingen.

Dan heb je dus geen lekkere terugverdientijd. En geen goed verhaal. Probleempje. En de sprekers uit het ochtendprogramma wisten ook niet of je daar dan wat aan kon doen – want wet. Voor de vraagsteller hoop ik dat de prijs van energiezuinige motoren snel daalt. Maar een ander uit de zaal wist ook nog wel iets. Tot twee maal toe riep hij dat hij nog wel wat IE1-motoren had liggen – zeg maar technologie van een jaartje of 30 geleden.

Ben je dan concurrerend bezig en profiteert Nederland daar dan als land ook van? Staan ‘wij’ dan volgend jaar weer een plaatsje hoger? Of kelderen we dankzij de schreeuwlelijk naar de onderste regionen? Want Nederland staat volgens de hoogleraar ook op de vierde plaats omdat we voorop lopen bij de toepassing van nieuwe technologieën.

Ik hoop dat Carl Huijbregts van de Inspectie Leefomgeving en Transport die de vraag kreeg voorgeschoteld – en net het publiek had verteld dat de inspectie strenger gaat controleren of iedereen wel energiezuinige motoren toepast – goed heeft genoteerd wie dat riep. Maar anders zijn er onder de pakweg 200 aanwezigen in de zaal vast wel een paar die zijn naam even kunnen influisteren. Ik wil het ook wel mailen hoor.

Nieuwsbrief

De gratis ab e-nieuwsbrief verschijnt eenmaal per week. Meld u aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de Motion & Control branche.

 

Meld u nu aan!AB nieuwsbrief