Laatste themanieuws:

16 juni 2016 11:51

'Kein Thema'

Robin Zander - Hoofdredacteur AB'
Robin Zander - Hoofdredacteur AB
1/1

Energieverbruik is zeker ‘ein Thema’, wist Dr.-Ing. Guido Hegener, baas van de EMAG Maschinenfabrik GmbH, te melden.

Guido trad in ‘zijn’ fabriek in Salach bij Stuttgart op als gastheer voor de jaarlijkse persbijeenkomst van Lapp. In Salach maakt EMAG onder andere productiesystemen voor de automobielindustrie. En daar kun je dan bijvoorbeeld, zuigers, kruk- en nokkenassen en homokinetische koppelingen op produceren.

Nu is de ‘automotive’ hun grootste maar zeker niet enige afzetmarkt. SEW kan binnenkort beschikken over een nieuwe installatie voor de productie van aandrijfassen. Het zag er uit of het alleen nog een kwestie van inpakken was. De afnemer van een indrukwekkend systeem bestaande uit twintig gekoppelde gereedschapmachines had blijkbaar een NDA-tje afgedwongen en mocht niet worden vermeld. ‘Und nicht fotografi eren’.

Maar terug naar dat energieverbruik. Een indrukwekkende 30 tot 40% hadden ze daar sinds de jaren negentig van de vorige eeuw toch al vanaf weten te snoepen voor hun machines. Deels door eens kritisch te kijken naar de verschillende lopende processen in de machine. Het grappige is dat trouwens het echte bewerkingsproces maar voor zo’n 30% verantwoordelijk is voor het energieverbruik van de machine. De rest komt uit een pompje hier, een transportbandje daar, een ventilatortje zus, een motortje zo. En daar viel in hun geval aardig wat te halen.

Ik kon het niet laten om her en der eens een typeplaatje van een elektromotor in de machineperiferie te bekijken. Veel IE2 als aanduiding van de rendementsklasse en dus de wetenschap dat daar een frequentieregelaar medeverantwoordelijk is voor de energiebesparing. Toch kon ik de sticker die dat vermeldt niet zo snel vinden. Want het moet er wel op staan – dat die nieuwe IE2-motoren alleen met een frequentieregelaar mogen worden gebruikt. Zal wel net aan de achterkant hebben gezeten.

Hoe dat wettelijk zit weet u net zo goed als ik. We worden tenslotte allen geacht de wet te kennen. Dit betekent ook dat er een instantie is die daar op toe moet zien. Weet u ook. Zeker als u even doorbladert naar pagina 8. Toch menen we voor de zekerheid dat we rondom het thema energiebesparing en aandrijvingen in navolging van vorig jaar een tweede IE Motoren Event moeten organiseren. Op 20 september in De Fabrique in Utrecht. Blijven we net zolang doen tot het ‘kein Thema’ meer is.

Nieuwsbrief

De gratis ab e-nieuwsbrief verschijnt eenmaal per week. Meld u aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de Motion & Control branche.

 

Meld u nu aan!AB nieuwsbrief