Laatste themanieuws:

11 februari 2016 10:27

Moeder

Robin Zander - Hoofdredacteur ab'
Robin Zander - Hoofdredacteur ab
1/1

“Het is een beetje een kreet. Wij werken al heel slim.” Van wie de uitspraak is doet eigenlijk niet zo heel erg ter zake. Ik weet ook niet meer of ze het letterlijk zo zei, maar dit is wel waar het op neer kwam. De dame was overigens ondernemer en nam deel aan een paneldiscussie tijdens de persconferentie over de komende ESEF en Technishow.

Het onderwerp dat deze reactie bij haar uitlokte laat zich eigenlijk wel raden: Smart Industry – en wat betekent dat nu voor u? Ik vond het een beetje een lauw antwoord. Maar natuurlijk is de vraag ook niet zo eenvoudig te beantwoorden. Denk ik. Want heb jij je ‘Digital Twin’ wel in het vizier? Bestaat die optie wel voor wat jij doet? Waarschijnlijk wel trouwens.

Dat een slimmerik met een goed idee met behulp van internet en een sociaal netwerk je voortbestaan als bedrijf bedreigt. Want dat is zo’n beetje wat er achter de ‘digitale tweeling’ schuilgaat. Misschien moeten we dat Smart Industry als kreet maar laten vallen.

Nu zei de dame in kwestie wel iets heel zinnigs over de zucht naar gekwalificeerd personeel: zelf opleiden. Dat deed ze in haar bedrijf dan ook. Met een warm bad voor de nieuweling. Niet letterlijk waarschijnlijk. Maar in elk geval was het comfortabel genoeg voor de toekomstig vakman- of vrouw om niet na de opleiding weg te lopen naar de concullega. Een beetje moederen deed een hoop wist ze uit ervaring.

Dat vroegen andere panelleden zich namelijk af. Wil je nu goed opgeleid personeel of niet, denk ik dan. Als je dan toch op de overheid af wilt geven, neem dat dan lekker in eigen hand. Wie was trouwens die Duitser ook al weer die zei dat in dit opzicht er ook nog wel eens een goede kant aan het vluchtelingenprobleem kon zitten?

Een van de andere panelleden wilde wel nog even benadrukken dat techniek nu ook op het programma van de basisschool stond. Voordat je daar wat aan hebt moet je wel fl ink geduld hebben. Of heb je tegen die tijd al het loodje gelegd? Omdat je al ‘slim’ werkt? Of er niemand is om dat voor je te doen? Lievemoederen helpt dan ook niet meer.

Nieuwsbrief

De gratis ab e-nieuwsbrief verschijnt eenmaal per week. Meld u aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de Motion & Control branche.

 

Meld u nu aan!AB nieuwsbrief