Laatste themanieuws:

7 december 2015 09:39

Ding

Robin Zander - Hoofdredacteur ab'
Robin Zander - Hoofdredacteur ab
1/1

Wie deze ‘stukjes’ regelmatig leest, kan het weten. Wat? Dat ik er geen heb. Een leaseauto. Maar ik verzeker u dat het geen kinnesinne is. Eigenlijk is het ook een beetje een eigenaardig fenomeen. Het is tenslotte maar een ding dat je nodig hebt voor je werk. Net zoiets als een doosje paperclips of een pen en een schrijfblokje. Dat idee.

Maar terwijl niemand de behoefte voelt zich te onderscheiden met zijn of haar nietmachine ‘van de zaak’, geldt dat – denk ik – niet voor die auto. En die auto is niet eens ‘van de zaak’. Die is van de leasemaatschappij. De Belastingdienst vindt dat dan weer niet als je er privé te veel in rondrijdt. Die vindt dan weer dat het jouw auto is.

Nog verwarrender vind ik het dan om in de krant te lezen dat ‘Wie dit jaar nog een leaseauto aanschaft profiteert van vijf jaar lagere bijtelling’. Een leaseauto aanschaffen? Maar goed. In dealerland – geen nieuwe Netflix-serie – is het in elk geval feest. Iedereen wil nog snel een nieuwe zuinige auto om in te rijden. Omdat volgend jaar de bijtelling voor dergelijke auto’s omhoog gaat. En je wilt toch geen dief van je eigen portemonnee zijn?

Voor mij stopt de verwarring daar niet. Ik lees namelijk ook dat de Peugeot 308 SW erg populair is. Want deze dieselauto rijdt ‘op papier 1 op 30’. En stoot zo weinig uit dat de bijtelling maar 14% is. Naar verwachting wordt het de best verkochte auto van dit jaar. De Belastingdienst zal het allemaal niet nameten. Zelfs niet nu je bij beweringen over uitstoot wel een paar vraagtekens kunt zetten.

Toch lijkt het ook allemaal wel heel erg van deze tijd. Dat ‘leasen’. Als je het moet geloven willen we in de toekomst toch vooral diensten aanschaffen en geen spullen. Dus eigenlijk wil je ‘kilometers’ kopen. Geen auto. Want soms zijn die kilometers het handigst af te leggen met een auto, maar soms ook niet. En of het doel privé of bedrijfsmatig is, doet er eigenlijk niet toe. Het klinkt goed, maar eerlijk gezegd denk ik dat het met die diensten niet zo’n vaart zal lopen. Juist omdat de leaseauto nu denk ik precies het goede voorbeeld is.

Nieuwsbrief

De gratis ab e-nieuwsbrief verschijnt eenmaal per week. Meld u aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de Motion & Control branche.

 

Meld u nu aan!AB nieuwsbrief