Laatste themanieuws:

1 oktober 2015 09:47

Volkswagen

Robin Zander - Hoofdredacteur ab'
Robin Zander - Hoofdredacteur ab
1/1

Ik heb een Saab uit 2002. Met benzinemotor. Hoe het met de uitstoot zit weet ik eigenlijk niet. Maar het zal wel goed zijn. Lees: binnen de normen. Want tot nu toe mag ik er na elke APK – volgend jaar april is het weer zover –in blijven rijden.

Maar zeker weten doe je dat natuurlijk nu niet meer. Ik geloof namelijk niet dat Volkswagen de enige partij is die slimme software kan schrijven. En dat dan ook alleen maar voor dieseltjes doet. Dus het blijft nog even de vraag hoe dat volgend jaar gaat lopen.

Het is natuurlijk al wat langer een heikel thema – auto’s en software. In universitaire en ongetwijfeld ook andere kringen wordt er lustig op los gehackt. ‘Smart’ gaat in die gevallen blijkt steeds weer niet echt op voor de producten en hun bedenkers. Er zijn er altijd wel een paar ‘smarter’.

De reclamewereld is het ook allemaal niet ontgaan. In een van de jongste commercials van Centraal Beheer weten de inbrekers niet wat hen overkomt: het hek naar het pand van hun keuze gaat vanzelf open, gevolgd door de voordeur en uiteindelijk ook de garage en autoportieren. Terwijl de eigenaar ergens ter wereld op een podium staat, met zijn smartphone in de hand, en voor een uitzinnige menigte blert: “And the only one with access is me.”

Inmiddels is er ook al een opvolger van dit filmpje. De gedupeerde eigenaar in kwestie gamet wat en gooit in zijn enthousiasme een glas rode wijn over zijn hagelwitte hoogpolige tapijtje. Geen probleem want ook dat wordt betaald door de verzekeraar via een nieuw polisvariant die ook eigen lompigheid dekt.

Ik heb daar eerlijkgezegd een hard hoofd in. De ervaring die ik heb met verzekeraars en gevalletjes eigen lompigheid zijn voor mij tot nu toe altijd beroerd afgelopen; ze vielen altijd net buiten de dekking. Ook deze polis staat ongetwijfeld bol van de uitzonderingen. Ik zal er daarom niet naar informeren en ook in geen geval zo’n polis afsluiten.

Maar eigenlijk heeft dat met de onvermijdelijke ‘kleine lettertjes’ niets te maken. Ik herinner mij namelijk nog feilloos het merk van de zelfrijdende auto uit een van hun commercials van vorig jaar.

Nieuwsbrief

De gratis ab e-nieuwsbrief verschijnt eenmaal per week. Meld u aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de Motion & Control branche.

 

Meld u nu aan!AB nieuwsbrief