Laatste themanieuws:

29 januari 2015 12:08

Zooitje ongeregeld

Robin Zander - Hoofdredacteur ab'
Robin Zander - Hoofdredacteur ab
1/1

Zelf ben ik nog al een voorstander van het gebruik van iets anders dan kolen, olie of gas. En zolang kernfusie ook nog toekomstmuziek is, mogen we met kernsplitsing om energie mee op te wekken van mij ook wel ophouden. Vroeger heette het dan dat ik van de alternatieve energiebronnen was.

Maar aangezien ‘alternatief' een besmet woord is - denk ik - hebben we daar ‘hernieuwbaar' en ‘duurzaam' voor in de plaats gekregen. Maakt weinig uit. Zal wel weer een kwestie van linksom of rechtsom zijn. Dat is het natuurlijk ook met de discussie of het allemaal nu wel geld oplevert of alleen maar kost. Beetje afhankelijk van je geloof. En daar komt zelden iets goeds van.

Maar er valt met energie toch ook echt veel te verdienen. Vooral als je het niet gebruikt. Zeker ook in de industrie. Het heeft op de pagina's van AB al de nodige keren gestaan. Dat we met ongeregelde aandrijvingen toch vooral heel veel energie verbruiken die niets oplevert. De oplossing werd steevast in hetzelfde artikel ook aangedragen: de frequentiegeregelde aandrijving. Die doen het al jaren goed en dat blijft naar verwachting nog wel even zo.

Volgens de kenners is de markt voor frequentieomvormers in de industrie in 2017 goed voor bijna USD 19 miljard dollar wereldwijd. Zelfs het ‘alternatief' heeft vanwege zijn variabele aanbod behoefte aan omvormers. Niet dezelfde dingetjes, wel een leuke markt. Want de zon- en windmarkt zouden in 2018 - ander onderzoek - goed zijn voor respectievelijk USD 14,58 miljard en iets meer dan USD 7 miljard aan omvormers. Daarom blijven de omvormers in AB ook altijd terugkomen. Volgende maand weer. In dit nummer gaat het over dat andere alternatief: de IE-motor.

Met een verbeterd rendement kunnen zeker de varianten IE3 en hoger hun steentje bijdragen aan een fijne kostenbesparing. Dat er wereldwijd regelgeving achter zit, is op zich een pre. Als het ‘heilig moeten' is zet dat vaak meer zoden aan de dijk. De vrijwillige basis is meestal nogal wankel. Jammer genoeg is er dan altijd wel weer een lobby die voor de nodige uitzonderingen en vertraging zorgt. Het is ook nu weer niet anders. Het blijft een zooitje ongeregeld.

Nieuwsbrief

De gratis ab e-nieuwsbrief verschijnt eenmaal per week. Meld u aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de Motion & Control branche.

 

Meld u nu aan!AB nieuwsbrief