Laatste themanieuws:

16 oktober 2014 16:16

Paprika’s

Robin Zander - Hoofdredacteur ab'
Robin Zander - Hoofdredacteur ab
1/1

De robots komen. Daar moeten we volgens minister Asscher heel erg bang voor zijn. Het gaat banen kosten zegt hij. Het is afgelopen met groene en gele paprika’s sorteren en dus moet het onderwijs op de schop. Want, zegt hij: “Als robots laaggeschoold en routinematig werk gaan overnemen moeten we onze jeugd opleiden voor het andere werk.”

Ook het belastingstelsel moet een steentje bijdragen. "Als robotisering leidt tot verdringing van laagbetaald werk en een scheve inkomensverdeling, dan moeten we dat pareren om de economie en samenleving gezond te houden. Door het fiscale stelsel te richten op werkgelegenheid aan de onderkant."

Ik snap daar werkelijk niks. Ik wist helemaal niet dat we onze jeugd aan het opleiden waren voor laaggeschoold en routinematig werk? Routinematig werk verdwijnt en dat moeten we betreuren? Het belastingstelsel moet op de schop zodat we weer laaggeschoold en routinematig in Nederland kunnen creëren? Gaan we dan ook opleiden voor gevaarlijk en vies werk? Maar daar gaan we toch niemand meer willen en wetens voor opleiden? Dat is toch bij uitstek het werk dat je wilt voorkomen of, als het echt moet, wilt robotiseren?

Eerder dit jaar was ik op de automatica in München. De kwalificatie ’robotbeurs’ gaat te ver – het gaat over fabrieksautomatisering in de bredere zin van het woord – maar het zijn toch wel heel veel robots en de mij bekende fabrikanten zijn er ook allemaal. Neelie Kroes was er ook en mocht daar een publiek-private samenwerking aankondigen: de EU investeert 70 miljoen euro, de industrie drie keer zoveel. Met naar verwachting meer dan twintig deelnemende partijen is dat programma naar schatting alleen al goed voor meer dan 200.000 nieuwe banen - direct en indirect.

Natuurlijk kent zij de zorgen en sentimenten die er zijn en ze wil ze zeker niet van tafel vegen. Maar, zegt ze, elke robot ondersteunt 3,8 andere banen. Direct en indirect zijn robots volgens haar goed voor 2 miljoen nieuwe banen in de komende acht jaar. Daar zijn geen mensen voor. Die zijn nog paprika's aan het sorteren.

Nieuwsbrief

De gratis ab e-nieuwsbrief verschijnt eenmaal per week. Meld u aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de Motion & Control branche.

 

Meld u nu aan!AB nieuwsbrief