Laatste themanieuws:

8 mei 2014 11:58

Nullen en e(e)n(d)en

Robin Zander - Hoofdredacteur ab'
Robin Zander - Hoofdredacteur ab
1/1

Mijn oog viel allereerst op het beeld en ik dacht: “Moet dat Alexander Klöpping voorstellen?” Ja dus, bleek uit het onderschrift. Klöpping die blijkbaar de koppen met Donald Duck bij elkaar had willen steken. Dat beiden dit van plan waren verzin ik, dat het om Klöpping en Duck gaat niet. Het lijkt erop dat ze met de koppen niet bij elkaar maar tegen elkaar zijn gekomen. U weet wel hoe ze dat in beeld brengen in een stripverhaal – wat cirkels rond het hoofd met vogeltjes die dan vrolijk tjirpen. De achtergrond bestaat uit nullen en enen.

Maar dat vogeltje is het beeldmerk van Twitter. Verder zie ik het logo van Facebook, een Angry Bird en een WhatsApp-icoontje rond de hoofden tollen. Vóór Donald en Alexander op de grond - jammer dat hij dan weer geen Alexander Ducking heet en een snavel heeft - liggen een paar smartphones en iets wat op een Google-bril lijkt.

Ik leer uit het bijbehorende stuk dat het gaat om een speciale editie van de Donald Duck, die wordt uitgereikt aan minister van Onderwijs Jet Bussemaker. 300.000 exemplaren gaan naar de abonnees en de digi-Donald Duck komt ook online te staan. Ik ga zeker even kijken of ik die ergens kan vinden. Over een paar dagen, want nu - woensdag 30 april - staat er in elk geval nog niets online. Of ik ben digitaal niet onderlegd genoeg om de editie - nr. 19, 2014 - te vinden. Tja, de generatiekloof.

Het wordt nergens echt hard uitgesproken, maar de speciale uitgave lijkt bedoeld om te voorkomen dat we zoals door Remco Pijpers van Kennisnet in het stuk wordt gezegd digitaal hopeloos achterop raken. Verder zegt hij dat “volgens allerlei onderzoek” blijkt dat het aantal onvervulde vacatures voor IT-professionals volgend jaar in Europa een half miljoen bedraagt.

Dus de Donald Duck-doelgroep moet leren dat programmeren “leuk en leerzaam” is. En nee, ze zijn niet op zoek naar nieuwe ‘nerds’ - had ik net begrepen dat dit tegenwoordig een eretitel is - maar “Wel proberen we toekomstige Alexanders Klöpping te vinden, die leren denken aan de toekomstige toepassingen voor de computer”. Laat dat maar aan Donald Duck over denk je dan meteen. Toch?

Nieuwsbrief

De gratis ab e-nieuwsbrief verschijnt eenmaal per week. Meld u aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de Motion & Control branche.

 

Meld u nu aan!AB nieuwsbrief