Laatste themanieuws:

14 april 2014 15:53

Minder

Robin Zander - Hoofdredacteur ab'
Robin Zander - Hoofdredacteur ab
1/1

‘Druppelende robot-t..’ las ik met een schuin oog even snel op mijn telefoon bij het controleren van mijn e-mail. Het was een deel van een kop in de nieuwsbrief van Engineers Online.

Zo’n fragmentje zet dan meteen weer van alles in je fantasie in werking. Ik word ook altijd meteen vrolijk als ik zoiets lees. In dit geval nog eens extra vanwege die tweede t. Het suggereert als je dat leest een beetje dat je niet uit je woorden komt. “Niet druppelen, doorpissen”, zei mijn moeder dan altijd. Toepasselijk, omdat je dan meestal een lulverhaal aan het ophangen was.

De hele kop van het bericht is overigens ‘Druppelende robot-tuinman watert met precisie’. En dat is dan geen lulverhaal. Het gaat over de Droplet en dat is dan een geinig hebbedingetje voor in de tuin dat gekoppeld aan de tuinslang nauwkeurig en automatisch de planten binnen een straal van 10 m van water voorziet.

Hoe dat precies in zijn werk gaat is te vinden via www.engineersonline.nl en te zien in de video bij het bericht. Het is helemaal ‘cloud’ – zonder ‘cloud’ geen water denk ik dan – ‘connected’, voor het geval er al genoeg ‘clouds’ boven je tuin hangen, en ’robotics’. De tuinsprinkler 4.0 kost 300 dollar en is te bestellen via Amazon. Althans, te reserveren want de Droplet is nog niet leverbaar.

De bedenkers gaan er van uit dat je tot 90% aan water kunt besparen. En minder water betekent minder kosten, dus zou je de robot-tuinman al zo’n beetje binnen het jaar moeten hebben terugverdiend. In de VS dan. Bij tuinieren op grote schaal, ‘boeren’ dus, kan het ook met minder.

In dit nummer de bijdrage die de Multi Tool Trac daar aan kan leveren. Minder diesel is dankzij de hybride aandrijving van de trekker – ontwikkeld door Elsto Drives & Controls – een eerste belofte. Minder diesel, minder uitstoot. En we hebben het wel over precisie-landbouw met Real Time Kinematic GPS - dus bijvoorbeeld nauwkeurig en precies met gewasbeschermingsmiddelen werken, lees: minder, en dankzij Controlled Traffic Farming ook nog eens minder schade aan je gewas. Ik vind het geweldig. Je zou het er bijna van uitschreeuwen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 

Van onze partners meer (3)...

Rollon Lineairtechniek BV

DIS Sensors

Rotero Holland bv

Nieuwsbrief

De gratis ab nieuwsbrief verschijnt tweemaal per week. Meld u aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.Knop nieuwsbrief

 

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief