Laatste themanieuws:

17 maart 2014 11:32

Anarchie 4.0

Robin Zander - Hoofdredacteur ab'
Robin Zander - Hoofdredacteur ab
1/1

Het gaat er een beetje om wat je wel of niet meetelt als industriële revolutie, maar we zijn in elk geval weer aan een volgende toe.

Volgen we de telling die in Duitsland wordt aangehouden dan starten ook zij in elk geval bij de stoommachine, om via mechanisatie - de lopende band - en micro-elektronica - computer, NC- en PLC-besturingen - nu bij de vierde aan te komen.

In goed Duits zijn dat de ‘Cyber Physical Systems' en die leunen op de zegeningen die de informatie- en vooral communicatietechnologie ons hebben gebracht en nog gaan brengen. In beter Duits: ‘Industrie 4.0'.

Ik ga er voor het gemak toch maar even van uit dat het ‘punt nul' voor de leuk is. Dat is Industrie 4.0 zelf zeker niet. Want ik geloof niet dat ze in ons buurland ‘am rechten Seite' daar veel tijd voor hebben.

Nu wordt wel beweerd dat Industrie 4.0 vooral bij onze Oosterburen speelt. Dat is natuurlijk niet zo. Wie heeft gehoord van ‘the Internet of Things' weet dat ook elders in de wereld naar diezelfde toekomst wordt gekeken. De toekomst waar niet alleen ‘iedereen' maar vooral ook de ‘dingen' in staat zijn intelligent te communiceren.

Frappant vind ik dan altijd weer dat het ‘hiernaast' behoorlijk voortvarend wordt aangepakt. En dan wordt ook weer meteen gekeken wat het voor het industriële motortje kan betekenen. Daarom heet het in Duitsland ook Industrie 4.0 en ergens anders Internet of Things denk ik dan. Daar gaan ze het maken en de rest gaat het kopen.

De crux is uiteraard hoe je alles en iedereen met elkaar gaat laten communiceren. En dat dan ook nog eens min of meer op voet van gelijkheid. Want het hiërarchische besturingsmodel gaat wel aardig op zijn kop.

Het stukje staal zegt zelf wel wat het wil worden en hoe het er uit wil zien. Simpelweg commando's aannemen van hogerhand zit er niet meer in: "Ik wil geen warmtebehandeling, ik wil een poedercoatinkje." Daar zijn we uiteraard nog lang niet. Het kan zo nog een jaartje of tien, twintig duren. Het lijkt mij in elk geval verstandig goed over veilig dataverkeer na te denken. Anders wordt het zo maar Anarchie 4.0.

Nieuwsbrief

De gratis ab e-nieuwsbrief verschijnt eenmaal per week. Meld u aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de Motion & Control branche.

 

Meld u nu aan!AB nieuwsbrief