Laatste themanieuws:

28 februari 2012 14:19

Is de robot onze redding?

Richard Bezemer - Hoofdredacteur 'aandrijven en besturen''
Richard Bezemer - Hoofdredacteur 'aandrijven en besturen'
1/1

"In Shanghai is een productingenieur inmiddels net zo duur als in Drachten". Dat stelde Philips-manager Rob Karsmakers onlangs op een financiële site (en enkele minuten later op honderden andere sites).

Niet voor niets heeft Philips dan ook vorig jaar besloten om een deel van de productie van duurdere scheerapparaten terug te halen van China naar de fabriek in Drachten. Daar doen robots het gros van het werk. Robots die hier waarschijnlijk ongeveer net zo duur (of net zo goedkoop) zijn als elders, en als je dan dichter bij je afzetmarkt kunt produceren, is het rekensommetje snel gemaakt. Terughalen die handel!

In China zijn ze wat dat betreft ook niet gek. Neem alleen al die enorme fabrieken die al die leuke Apple-gadgets in elkaar zetten. Ook daar sterk geautomatiseerde productie, maar vooral de assemblage is nog mensenwerk; werk van heel veel mensen weten we uit de horror-reportages op tv. Toch worden ook die mensen te duur getuige een recent bericht in NRC over de aanschaf van 300 000 robots (ik hoorde een Duitse vakbeursmanager zelfs spreken over anderhalf miljoen) door juist die producent in juist die assemblagelijnen.

Graven daarmee de Chinezen hun eigen graf? Want als je het helemaal met robots kunt in China, dan kan dat toch ook hier? Lege kantoorparken genoeg! Kunnen we lekker slopen en bouwen, allemaal goed voor de economie. Of wat productielijnen ombouwen in Born!

Ik geloof echter niet dat het gaat gebeuren, zeker niet in Nederland. Want je kunt dan wel fabrieken vol robots neerzetten, maar waar haal je vervolgens de jonge, eagere ingenieurs voor het kennisintensieve werk vandaan? Ik ben bang dat je die hier nauwelijks nog kunt vinden met het afbraakbeleid dat momenteel in het technisch onderwijs plaatsvindt.

Gelukkig zijn er daarvan weer heel veel elders, vooral in China...

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Pilz Nederland

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rollon Lineairtechniek BV

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

Nieuwsbrief

De gratis ab nieuwsbrief verschijnt tweemaal per week. Meld u aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.Knop nieuwsbrief

 

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief