Laatste themanieuws:

20 april 2011 22:17

Veiligheid doe je er niet even bij

'
1/1
De rotzooi van de ene knal is nog niet opgeruimd, of ergens anders gaat er wel weer wat de lucht in. De statistici zullen vast en zeker meer tijd vragen om een significante trend te ontdekken, maar mijn gevoel zegt dat het met de veiligheid niet de goede kant uitgaat. Ondanks de vele regelgeving, ondanks de intensieve kennisoverdracht, ondanks de vele deskundigen die keer op keer alles haarfijn weten uit te leggen. Bijna schoolmeesters zijn het, zoveel geduld als ze daarmee hebben (al verdienen ze er natuurlijk ook een behoorlijke boterham mee!).

Op de komende Safety Event, op 10 mei in het Evoluon, verzamelen die deskundigen zich ook weer om als heuse doktoren (‘safety doctors') de vinger op de zere plekken te leggen en zalvende woorden te spreken tegen de soms dolende patiënten. En masse komen ze weer af op dit event, Jomanda-achtige toestanden!

Eén van die doktoren, zeg maar gerust het hoofd chirurgie, laat in a&b zien hoe lastig het is om de kennis goed over te brengen; goed in de zin dat iedereen precies hetzelfde begrijpt van wat er wordt geschreven of verteld. Nick de With heeft in het artikel ‘Wanneer ben je fabrikant van je eigen productielijn?' veel moeite met een Nederlandse vertaling van een boekje dat bedoeld is voor het uitleggen van de nieuwe Machinerichtlijn, de ‘Gids voor de toepassing van de Machinerichtlijn 2006/42/EG' en dan met name pagina 38!

Lees zelf maar de inhoudelijke redenen hiervoor in het artikel. Het punt dat ik hier wil maken is een punt van verbijstering. Tientallen zo niet honderden deskundigen zijn betrokken bij het maken van de richtlijn. Vervolgens is er weer een zwik, deels dezelfde, deskundigen die die richtlijnen vertalen naar toepasbare kennis in de vorm van zo'n handig gidsje. Nu zegt één deskundige dat dit gidsje toch wat onduidelijk is.

Vraag is wat die duizenden machinebouwers hiermee aan moeten. De meesten zullen het gidsje, laat staan pagina 38, nooit tot zich nemen en doen eigenlijk maar wat. Proberen hap snap wat informatie bij elkaar te graaien en gaan pas vragen stellen als het echt moet (of te laat is).

Illustratief wat dat betreft was de opmerking van Wim van Dulst in het artikel ‘260.000 veilingkarren renoveren aan veilige ‘fool proof' productielijnen', ook in a&b. "Er is geen klant die tweehandenbediening wil toepassen; ze hebben veel liever een voetpedaal. Dat moet je doorbreken door de klant te overtuigen dat hem dat tijd en geld gaat kosten. Wat dat betreft stoort het mij dat een kwart van de circa 2000 in Nederland gebruikte onderuitkomende zaagmachines nog steeds zonder kap worden gebruikt. Ik ken natuurlijk ook wel de uitzonderingsregel sinds 1993, bij de start van de Machinerichtlijn, dat bestaande machines worden vrijgesteld. Maar dat moet toch een keer ophouden. Die machines zijn echt gevaarlijk!"

Oplossing? Ik sluit mij graag aan bij Nick de With, die pleit voor het benoemen binnen bedrijven van een CE-coördinator. En ik zou dan nog wat verder willen gaan door dat ook direct te verplichten.

 

Richard Bezemer 

 

Nieuwsbrief

De gratis ab e-nieuwsbrief verschijnt eenmaal per week. Meld u aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de Motion & Control branche.

 

Meld u nu aan!AB nieuwsbrief