Binnenlandse orders lopen terug; VDMA Robotik + Automation halveert groeiprognose

Zit je bij onze Oosterburen in de robotica en automatisering dan moet je het niet hebben van de binnenlandse vraag. “De robotica- en automatiseringsindustrie is aan het watertrappelen in een zwakke binnenlandse economie”, zegt Frank Konrad, voorzitter van de Duitse brancheorganisatie VDMA Robotik + Automation. “De Duitse economie heeft betere randvoorwaarden nodig om terug te keren naar een solide groeipad.”

Wel is het aantal order uit het buitenland met 21 procent gestegen. Maar een omzetgroei van 13 procent tot 16,2 miljard euro zoals vorig jaar zit er voor 2024 niet in De vakvereniging halveert namelijk de omzetplus voor 2024 die het eind vorig jaar bekendmaakte naar 2 procent met een verwachte jaar van 16,5 miljard euro. 

China aast op Europese markt

De internationale concurrentie voor de Duitse robotica- en automatiseringsindustrie komt in de toekomst – hoe kan het anders – in belangrijke mate uit China. Volgens de laatste gegevens van IFR is de robotdichtheid in de maakindustrie gestegen tot 392 eenheden per 10.000 werknemers en doet niet onder voor Japan (397 eenheden) en Duitsland (415 eenheden). Beijing promoot ook specifiek zijn eigen hoogwaardige Chinese robotica-industrie als onderdeel van zijn vijfjarenplannen. De handelsgeschillen met de VS betekenen dat Chinese bedrijven steeds meer lokale service- en verkooporganisaties in Duitsland en de EU zullen opzetten, volgens de berichtgeving van de branchevereniging.

Tempo omhoog

"Politici hebben robotica en automatisering erkend als sleuteltechnologie voor het concurrentievermogen van Duitsland", zegt Frank Konrad. "Maar nu moet het implementatietempo omhoog: Duitsland heeft een betrouwbaar kader nodig voor investeringen en nieuwe maatregelen om zijn concurrentievermogen te versterken."
Hoe dat moet gebeuren weten ze ook en staat in het VDMA-strategiedocument ‘Robotic und Automation 2028’. Het document bevat, zegt de VDMA, concrete aanbevelingen. De voorgestelde acties omvatten industriële beleidsmaatregelen, versnelde innovatie, de bevordering van talent en een pragmatische benadering van regelgeving.

Conferentie

Om het concurrentievermogen van Duitsland op het gebied van robotica te versterken, organiseert het Federale Ministerie van Onderwijs en Onderzoek (BMBF) vandaag en morgen samen met het Federale Ministerie van Economie en Technologie (BMWK) voor de eerste keer de conferentie ‘KI-basierte Robotik 2024’ (KIRO2024) in het in FUTURIUM Berlijn.