Laatste nieuws:

17 november 2014 12:35

Marc Damen wint Wim van der Hoek Award

Tijdens de veertiende editie van de Precisiebeurs is op donderdag 13 november in Veldhoven de Wim van der Hoek Award uitgereikt aan Marc Damen. Dit gebeurde onder auspiciën van de Dutch Society for Precision Engineering (DSPE).

Marc Damen (l) ontvangt de prijs van juryvoorzitter Jos Gunsing (r).'
Marc Damen (l) ontvangt de prijs van juryvoorzitter Jos Gunsing (r).
1/1
Meer over
Personen

Marc Damen kreeg de prijs toegekend voor zijn afstudeerwerk bij Marel Meat Processing in Oss. Daar droeg hij bij aan de automatisering van slachtlijnen met een doordacht ontwerp en een fraai uitgevoerde constructie voor een robotarm.

De Wim van der Hoek Award – ook wel Constructeursprijs genoemd – werd in 2006 ingesteld ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van nestor in de constructieprincipes Wim van der Hoek. De Constructeursprijs wordt jaarlijks uitgereikt voor het beste afstudeerwerk op het gebied van het construeren in de werktuigbouwkunde aan de drie TU’s. Aan deze prijs zijn een oorkonde, een trofee gemaakt door de Leidse Instrumentmakersschool (LiS) en een geldbedrag van 1.000 euro (gesponsord door de 3TU.Federatie) verbonden.

Automatisering

De Wim van der Hoek Award 2014 ging naar Marc Damen, die Werktuigbouwkunde studeerde aan de Technische Universiteit Eindhoven. Zijn afstudeeropdracht, getiteld “Design of a Robotic Arm for the Skinning of Pig Legs”, voerde hij uit bij Marel Meat Processing in Oss. Hij ontving de prijs in het bijzijn van de naamgever uit handen van juryvoorzitter en DSPE-bestuurslid Jos Gunsing, lector Mechatronica aan Avans Hogeschool in Breda en technologie-innovator met MaromeTech in Nijmegen.

Bij Marel was Marc Damen betrokken bij de automatisering van slachtlijnen met behulp van dedicated robots. Dit gebeurde in het kader van het DeboFlex-project, dat mede tot stand kwam met subsidie van de provincies Limburg en Noord-Brabant, het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven en het ministerie van Economische Zaken.

Verantwoord ontwerpproces

Bij zijn afstudeerwerk onderscheidde Marc Damen zich volgens de jury met een verantwoord ontwerpproces dat DDP-waardig was. DDP staat voor “Des Duivels Prentenboek”, het collegedictaat van professor Wim van der Hoek dat naast theorie heel veel voorbeelden van verantwoord, statisch bepaald construeren bevat.

Tot op detailniveau onderzocht Marc tal van ontwerpaspecten voor een robotarm en hij voerde een nauwkeurigheidsanalyse uit. Het resulteerde in een fraaie dunwandige buisconstructie die in een beperkte ruimte veel functies kan vervullen; dat was bepaald geen eenvoudige opgave. Marc Damen werkt nu bij Driem Dough Sheeting Technology, een zuster bedrijf van Benier, onderdeel van de Kaak groep.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb