Laatste nieuws:

17 oktober 2017 09:19

Vlambogen kunnen stilstandkosten van € 40.000 per dag veroorzaken

Uit onderzoek door Eaton blijkt dat de kosten van een productiestilstand na een vlamboog in een laagspanningsverdeelsysteem binnen 24 uur kunnen oplopen tot naar schatting € 40.000.

'
1/1
Meer over
Bedrijven

 

Bovendien moet er rekening worden gehouden met een levensgevaarlijke situatie die door de eerste explosie wordt veroorzaakt, de mogelijke imagoschade en de kosten voor vervangen van beschadigde apparatuur en installaties.

Hogere veiligheidsnormen toepassen

De geschatte kosten van een stilstand worden vermeld in een whitepaper van Eaton, die werd geschreven door Alfred Mörx, Europees expert op het gebied van elektrische veiligheid. Alfred Mörx wijst op het feit dat zelfs installaties die aan de (minimum) eisen van de IEC 61439 norm voldoen, kwetsbaar blijven voor vlambogen. De whitepaper ‘Safety and Risk in Electrical Low-Voltage Installations’ raadt aan om in stroomkritieke omgevingen hogere veiligheidsnormen toe te passen dan die in IEC 61439 beschreven zijn, om het risico voor het personeel, de productie en de gebouwinfrastructuur te minimaliseren.

Kosten

Bij een extreem incident, zoals een (interne) vlamboog, kan een stroomuitval dagen of zelfs weken duren, waardoor bedrijven met toenemende reparatiekosten worden geconfronteerd. Onder de economische beoordeling van de schade die kan worden veroorzaakt, vallen onder meer sluitings-, stilstand- en herstartkosten en bijkomende kosten, zoals boetes voor overschrijding van leveringsdeadlines van klanten. In sommige landen kunnen bedrijven zelfs met wettelijke sancties worden geconfronteerd, ook al voldoen ze aan alle regelgevende vereisten.

Vestoring continuïteit

Bernhard Gegenbauer, Marketingmanager bij Eaton, zegt: “De gevolgen van vlambogen kunnen verwoestend zijn voor commerciële gebouwen waar de stroomvoorziening essentieel is voor de dagelijkse activiteiten. In extreme gevallen kunnen ze de continuïteit van de elektriciteitsvoorziening aanzienlijk verstoren, zodat er een uitval ontstaat die dagen, weken of zelfs nog langer kan duren. Schakelapparatuur kan onherstelbaar worden beschadigd en de bedrijven worden al heel snel geconfronteerd met aanzienlijke kosten.”

Oorzaken

Laagspanningsverdeelsystemen spelen een doorslaggevende rol bij de voorziening van elektrische stroom. Maar zelfs al zijn ze ontworpen, gebouwd en getest om aan de norm te voldoen, worden ze in de loop der tijd vaak gewijzigd, uitgebreid en soms ook te weinig of niet onderhouden. Gevaarlijke incidenten kunnen ook worden veroorzaakt door een menselijke fout, tijdens werkzaamheden aan de schakelapparatuur, door vervuiling of condensatie of zelfs door kleine knaagdieren of insecten die het elektrische systeem beschadigen. Dit kan rampzalige gevolgen hebben, vooral in stroomkritieke omgevingen, zoals bijvoorbeeld in de procesindustrie en in ziekenhuizen. Daarom lanceert het Power Managementbedrijf Eaton een campagne om het risico op vlambogen in laagspanningsverdeelsystemen in commerciële en industriële gebouwen onder de aandacht te brengen.

Van onze partners meer (0)...

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb