13 oktober 2017 06:54

Lineaire systemen laten schaakstukken over het bord glijden

Dankzij het studentenproject "Chess Buddy" kan een potje schaken worden gespeeld zonder partner, door middel van een lineair systeem met geringe trilling.

 

 

Soepele beweging

Schaken is één van de populairste hersenoefeningen en is niet alleen leuk om met een partner te doen, maar ook alleen. Met de "Chess Buddy", hebben Sebastian Jahn en Julian Krydl een nieuwe generatie schaakrobots ontwikkeld, als onderdeel van hun afstudeerproject. Het reageert direct op de zetten van de menselijke tegenstander en verplaatst de stukken autonoom. De motor-aangedreven inwendige delen van de Chess Buddy bestaan uit twee precisie aluminium assen met daarop smeermiddelvrije drylin R glijlagers. Deze laten de schaakstukken door middel van een elektromagneet soepel en geruisloos bewegen, om ze op deze manier te positioneren.

Magische hand

Er zijn altijd twee spelers nodig voor een potje schaken. Wanneer er even geen partner beschikbaar is, dan biedt de Chess Buddy een oplossing. Ze ontwikkelden de schaakrobot als deel van hun afstudeerproject bij de Mechatronica opleiding in Linz. Het doel van het project was het ontwikkelen van een machine die in staat is schaakstukken te verplaatsen op het schaakbord zelf, het herkennen van de zetten van de menselijke tegenstander en ook onjuiste zetten te herstellen. Zowel de ontwikkeling als de bouw van de robot is door de studenten zelf uitgevoerd. Voor het ontwerp besloten de engineers de robot onder het schaakbord in te zetten. Een drylin lineaire geleiding zorgt voor de beweging van de magische hand.

Hall-sensoren

Julian Krydl en Sebastian Jahn kozen voor magnetische schaakstukken voor de implementatie van de beweging van de schaakstukken. Deze hebben het voordeel, dat ze gepositioneerd kunnen worden m.b.v. een elektromagneet onder het schaakbord op een twee-assig lineair systeem. Na overleg met de igus field service, werden twee aluminium assen met drylin RJMP polymeer lagers gebruikt. De Chess Buddy leest de zetten van de tegenstander af met behulp van hall-sensoren. De sensoren detecteren of een magneet op het veld is geplaatst en berekenen de tractie. De schaakzetten die daarop volgen van de robot, worden bestuurd door een computerprogramma en geïmplementeerd door het lineaire systeem. De moeilijkheidsgraad van de robot kan worden aangepast aan het niveau van de menselijke tegenspeler, zodat de robot een perfecte trainingspartner is.

 

www.igus.eu/yes

Foto's:

Igus lineaire systemen

© Aandrijvenenbesturen.nl