Laatste nieuws:

10 oktober 2017 11:59

CGI helpt ProRail bij ontwikkelen, testen en invoeren innovaties

Sinds dit voorjaar maakt ProRail gebruik van CGI’s serious-gaming expertise bij innovaties aan het Nederlandse spoor. Afgelopen mei werd hiervoor een raamcontract getekend dat loopt tot mei 2021, met een optie op verlenging.

CGI'
CGI
1/1
Meer over
Bedrijven

Als onderdeel van de digitale transformatie die ook ProRail doormaakt, legt CGI zich toe op het nabouwen van het Nederlandse spoorwegnet in een speciaal voor ProRail gecreëerde 3D-wereld. Hier binnen kunnen LVC-simulaties plaatsvinden (‘Live Virtual Constructive’), waarin de werkelijke situatie en een virtuele, gesimuleerde wereld samenkomen. Op die manier kan ProRail innovaties veilig, snel en realistisch ontwikkelen, testen en invoeren.

 

Volledige 3D-wereld van het spoor

Kenmerkend voor de 3D-wereld en LVC-simulaties die CGI voor ProRail ontwikkelt, is het samenspel tussen fictie en non-fictie, waarmee innovaties zowel grootschalig als in compacte vorm, maar ook in diverse samenstellingen getest kunnen worden. Zo zijn simulaties uitvoerbaar waarin machinisten virtuele treinen controleren in 3D (‘virtual’), terwijl de treindienstleider volledig is gesimuleerd (‘constructive’) en echte systemen de spoorbeveiliging besturen (‘live’). Daarnaast is het mogelijk gedrag te oefenen in situaties of bij incidenten die zich op het toekomstige spoor voor kunnen doen.

 

Toepassing gericht op veilig goederenvervoer

ProRails 3D-wereld moet eind 2017 gereed zijn. Begin 2018 start een project dat zich richt op veilige vervoersbewegingen van goederentreinen en optimale spoorcapaciteitsbenutting. Hierbij is het onder andere mogelijk dat de verkeersleiding de 3D-datasets gebruikt om een ‘common operational picture’ te krijgen, waarmee de capaciteit van het spoor beter te beoordelen is. Een aantal van de 3D-projecten die CGI voor ProRail gaat realiseren, zal te zien zijn in het RailCenter in Amersfoort.