Laatste nieuws:

24 februari 2017 17:36

Semiotic Labs voorspelt uitval elektromotoren

De technologie van Semiotic Labs, in mei 2015 opgericht door Simon Jagers en Gerben Gooijers, voorspelt wanneer elektromotoren dreigen uit te vallen. Bij het bedrijf werken vijf experts op gebied van kunstmatige intelligentie aan vraagstukken op het snijvlak van het Internet of Things en industrieel onderhoud. Medio januari is bekend gemaakt dat investeringsfonds Unii en Engie Services samen in het bedrijf gaan investeren.

Uniiq en Engie Services investeren in Semiotic Labs. (foto: Daniel Verkijk) '
Uniiq en Engie Services investeren in Semiotic Labs. (foto: Daniel Verkijk)
1/1
Meer over
Bedrijven

Het is onze doelstelling om ongeplande downtime naar nul te reduceren. Om dit te realiseren maken we gebruik van sensoren en Machine- en Deep Learning algoritmes. Deze algoritmes leren van gegevens die verzameld worden wanneer onze oplossing op grote schaal is uitgerold', vertelt Gerben Gooijers. Met zelflerende algoritmes worden afwijkingen in het stroomverbruik gedetecteerd, gerapporteerd en weergegeven in een dashboard. De klant krijgt op deze manier inzicht in de conditie van machines en kan zelf beslissen wanneer een machine gepland in onderhoud kan. Onderhoud wordt alleen nog verricht als er signalen van dalende prestaties of een te verwachten storing zijn.

Honderden sensoren

Guido Frenken, managing director Engie Ventures & Integrated Solutions "Het laatste anderhalf jaar lopen er bij verschillende klanten van Engie al projecten waardoor deze technologie alleen maar sneller evolueert. Hierdoor creëren we direct nog meer toegevoegde waarde in onze dienstverlening. Gooijers: "De investering van Engie Services en Uniiq stelt ons bovendien in staat om enkele honderden sensoren bij klanten te plaatsen en zo de goede resultaten uit het laboratorium in de praktijk te valideren."

Veelbelovend

Uniiq is een investeringsfonds van 22 miljoen euro en helpt ondernemers in Zuid-Holland. Het fonds biedt ondernemers het startkapitaal om hun plannen te realiseren en de meest risicovolle fase van concept tot veelbelovend bedrijf te overbruggen. Het fonds is opgericht door een consortium bestaande uit Erasmus MC, TU Delft, Universiteit Leiden en de regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter. Liduina Hammer, fondsmanager UNIIQ: "Met de toevoeging van Semiotic Labs aan de investeringsportefeuille van Uniiq de eerste investering in het ‘Internet of things'- domein bewerkstelligd."

www.semioticlabs.com