6 februari 2017 13:50

Frencken’s Future team kwalificeert zich voor Lego-wereldkampioenschap

Het team Frencken’s Future uit Eindhoven heeft zich gisteren tijdens de Benelux finale in Zwolle gekwalificeerd voor deelname aan het wereldkampioenschap van de First Lego League in het voorjaar.

Frencken’s Future is een team van kinderen van personeelsleden van het Eindhovense bedrijf Frencken Europe B.V., aangevuld met een paar enthousiaste vriendjes.

Sinds vier jaar doen ze mee aan de landelijke First Lego League competitie. Afgelopen jaar stonden ze voor de tweede keer in de Benelux finale en nu gaan ze voor het eerst door naar een wereldkampioenschap met hun gewonnen prijs, de ‘Techniekpact Champion’s Award 5de prijs’.

Robotwedstrijd

De tieners Simon, Deniz, Bas, Sem, Mick en Noah hebben dit jaar gewerkt aan het bouwen en programmeren van een Lego Mindstorms robot waarmee ze missies van dit jaar hebben uitgevoerd. In twee en een halve minuut moeten er zoveel mogelijk punten worden behaald met de autonome robot die over het speelbord rijdt.

Ze hebben daarvoor een paar slimme hulpstukken ontwikkeld om blokjes op te halen en vervolgens op kleur weg te brengen naar verzamelplekken op het speelbord. Met hun eindscore van 123 punten zaten ze ruim binnen de norm die nodig was voor kwalificatie aan het wereld kampioenschap.

Oplossen maatschappelijk probleem

Naast de robot techniek werden de kinderen uitgedaagd om met behulp van dieren maatschappelijke problemen op te lossen in het project ‘Animal Allies’.

De jongens van Frencken’s Future hebben gekozen voor vluchtelingendetectie met behulp van geelpootmeeuwen om te voorkomen dat vluchtelingen verdrinken in de Middellandse Zee. Dit actuele thema was tot in de puntjes uitgewerkt door o.a. onderzoek en gesprekken met experts van externe bedrijven.

Hun innovatieve oplossing met GPS, GSM en infrarode camera werd aan de jury uitgelegd in een zelfontworpen tent die eruit zag als de zee, inclusief vluchtelingenbootjes en een infrarood camera op een meeuw in de lucht die warmtebeelden van mensen die voorbij liepen op een computerscherm projecteerde.

Core Values

Het is een hecht team die door de deelname aan de First Lego League echte vrienden zijn geworden en daardoor werd de verplichte teamopdracht waar ze getest werden op samenwerking, respect, sportiviteit en fun met hoge waardering afgesloten.

Meer dan 240.000 kinderen, jongens en meisjes, uit meer dan 80 verschillende landen doen mee met deze Lego wedstrijd. First Lego League (FLL) daagt kinderen wereldwijd uit om te denken als wetenschappers en ingenieurs. Kinderen gaan aan de slag met het ontwerpen, het bouwen en programmeren van een robot, gebouwd met Lego Mindstorms.

Daarnaast moeten ze onderzoek doen aan de hand van een maatschappelijk thema, ze presenteren hun bevindingen en worden beoordeeld op teamwork.

Foto's:

Frencken’s Future team kwalificeert zich voor Lego-wereldkampioenschap

© Aandrijvenenbesturen.nl