Laatste nieuws:

30 januari 2017 09:31

DMG en Schaeffler samen in 3D-printen

Schaeffler en DMG Mori breiden hun samenwerking uit met de ontwikkeling van additive manufacturing-processen voor componenten van wentellagers.

Schaeffler en DMG Mori hebben op de Jimtof hun samenwerking bekrachtigd. Vanaf links: Masahiko Mori (DMG Mori), Stefan Spindler (Schaeffler) en Christian Thönes (DMG Mori). '
Schaeffler en DMG Mori hebben op de Jimtof hun samenwerking bekrachtigd. Vanaf links: Masahiko Mori (DMG Mori), Stefan Spindler (Schaeffler) en Christian Thönes (DMG Mori).
1/1
Meer over
Bedrijven

Beide ondernemingen hebben tijdens de Jimtof (17-22 november 2016) in Japan een samenwerkingsovereenkomst getekend. Bovendien is de in 2016 gestarte samenwerking op marketinggebied verlengd. Daarmee blijft Schaeffler de wereldwijde marketingpartner van DMG Mori voor wentellagers en lineaire technologie.

De samenwerking moet een impuls geven aan de toekomst van werktuigmachines en de technologie voor wentellagers. ‘Dit is al duidelijk gebleken uit ons succesvolle gezamenlijke innovatieproject Machine Tool 4.0.', aldus dr. Stefan Spindler, ceo Industrial, Schaeffler AG.

DMG Mori, wereldwijd producent van werktuigmachines, en Schaeffler Technologies AG & Co. KG, systeemleverancier van wentellagers, lineaire geleidingen en aandrijftechnologie, hebben op de Jimtof in Japan een samenwerkingsovereenkomst getekend om gezamenlijk ontwikkelingsactiviteiten te ontplooien op het gebied van additive manufacturing van wentellagers. Additive manufacturing is een strategisch focuspunt in de ontwikkelingsplanning van Schaeffler.

Laser-oplassen

Als basis voor de gezamenlijke ontwikkelingsactiviteiten zal Schaeffler gebruik maken van een Lasertec 65 3D van DMG Mori. Dit is een vijfassig bewerkingscentrum met een eenheid voor laser-oplassen. Het doel is verdere ontwikkeling van de laser-oplastechnologie, een additive manufacturing-methode die ook bekend staat onder de naam laser metal deposition welding, zodat deze technologie kan worden ingezet bij de flexibele productie van wentellagercomponenten voor prototypen en kleine batches.

De nadruk ligt hierbij zowel op procesaspecten als op de gebruikte materialen en hun geschiktheid voor het proces. Bij laser-oplassen wordt een materiaal tegelijkertijd gesmolten en op een oppervlak aangebracht. In dit geval bestaat het materiaal uit een metaalpoeder. De warmtebron is een krachtige laser. Dit additive manufacturing-proces wordt gecombineerd met conventionele vijfassige verspaning in door DMG Mori ontwikkelde hybride faciliteiten, zodat de geproduceerde componenten onmiddellijk kunnen worden afgewerkt. Beide ondernemingen hebben op de Jimtof tevens hun marketingsamenwerking verlengd tot 2017. In het kader van deze samenwerking treedt Schaeffler wereldwijd op als marketingpartner van DMG Mori op het gebied van lagers en lineaire geleidingen.

Samenwerking

Schaeffler heeft in 2016 al met succes deelgenomen aan interne exposities, technologische symposia en trainingscursussen van DMG Mori. De samenwerking zal dit jaar naar verwachting nog verder worden geïntensiveerd. Met name de gebruikers van werktuigmachines zullen op twee manieren baat hebben bij deze samenwerking. Ten eerste worden lagers, lineaire technologie en directe aandrijvingstechnologie gedemonstreerd, evenals nieuwe ideeën voor sensorsystemen en componentkoppelingen. En ten tweede wordt aangetoond hoe deze technologieën en ideeën kunnen worden ingezet voor voorspellend onderhoud, waardoor de efficiëntie toeneemt en processen worden geoptimaliseerd.

Machine Tool 4.0

Op de Jimtof in Tokio hebben Schaeffler en DMG Mori samen met andere partners het innovatieproject Machine Tool 4.0 gepresenteerd. In dit project wordt bestaande technologie gekoppeld aan nieuwe, gedigitaliseerde componenten, van sensoren tot en met de cloud. Er zijn twee prototypen gebouwd op basis van het vierde-generatie DMC 80 FD duoblock universele bewerkingscentrum voor frezen en draaien. Om zo veel mogelijk informatie over de conditie van de machine te verkrijgen, zijn in de prototypen van het innovatieproject extra sensoren voor het meten van trillingen, krachten, temperaturen en drukken ingebouwd op vrijwel alle lagerposities die relevant zijn voor het bewerkingsproces.

be-nl.dmgmori.com
www.schaeffler.nl