Laatste nieuws:

26 januari 2017 14:12

Kalksteenmijn gebruikt regeneratieve VSD-technologie van Leroy-Somer

Greer Industries, een Amerikaans mijnbouwer die metalen en niet-metalen stoffen delft, heeft de nieuwste Powerdrive FX regelaar (VSD, ‘variable speed drive’) met dynamische rem van Leroy-Somer aangeschaft.

'
1/1
Meer over
Bedrijven

Het product wordt gebruikt als regeneratieve aandrijving op een dalende transportband bij één van de kalksteenmijnen van het bedrijf. Nadat de bestaande aandrijving van de transportband verouderd was geraakt, werd Leroy-Somer geselecteerd als preferred supplier.

Kalksteenmijn

Al drie generaties in particulier bezit, is Greer Industries inmiddels uitgegroeid tot een netwerk van diverse bedrijven die worden aangestuurd vanuit het hoofdkantoor in Morgantown, West Virginia. Morgantown is ook de plek waar drie van de vier kalksteenmijnen van het bedrijf worden geëxploiteerd door dochterbedrijf Greer Limestone. In deze mijnen zitten reserves van meer dan 500 miljoen ton hoog-kwalitatieve kalksteen.

Een groot gedeelte van de jaarlijks meer dan tien miljoen ton geproduceerde kalksteen in West-Virginia wordt gedolven door Greer Limestone. De kalksteen wordt gebruikt voor de productie van beton en asfaltbeton, flux voor het bewerken van metalen, cement, kalk voor landbouwtoepassingen, bouwaggregaat en ballast. De beste kwaliteit kalksteen wordt gebruikt als rotsstof en voor chemische productiedoeleinden en waterbehandeling.

“Transportbanden zijn cruciaal voor onze mijnbouwactiviteiten en helpen ons om te zorgen voor een gegarandeerde levering van hoogwaardige materialen in overeenstemming met de eisen van de klant”, zegt Jim Phillips, manager ‘Electrical Operations’ bij Greer. “We hebben lange tijd gebruik gemaakt van een Saftronics systeem met een Fincor DC-aandrijving, maar die raakte verouderd. Vanwege de kans om geen service of reserve-onderdelen meer te kunnen krijgen, hebben we besloten hiervoor een betrouwbare vervanger te zoeken, zodat we eventuele stilstand van de transportbanden en productieverlies konden vermijden.”

Na een advies van Jim Parimuha voor Leroy-Somer verkoos Jim Phillips de regeneratieve aandrijftechnologie van dit bedrijf boven die van andere, mede vanwege de goede reputatie van Leroy-Somer.

Regeneratieve aandrijftechniek

Met ‘regeneratief’ wordt bedoeld het vermogen van de aandrijving om tijdens het remmen de mechanische energie van de motor en het corresponderende vermogen om te zetten in elektrische energie, die wordt geregenereerd, teruggegeven aan het net. Dit leidt tot minder stroomafname en dus een lagere energierekening.

“De montage bij het wisselen van de aandrijving voor de Powerdrive FX verliep zonder problemen”, zegt Jim Phillips. “Sterker, deze aandrijving past veel beter bij onze PLC. En de Powerdrive FX is ook nog eens een stuk kleiner.”

De Powerdrive FX VSD van Leroy-Somer biedt een compacte regeneratieve aandrijfoplossing. Dankzij de nieuwste generatie regeltechniek is hij zeer geschikt voor de sensorloze regeling van magneetmotoren. Bovendien zorgt de IP54-geclassificeerde bescherming tegen het binnendringen van stofdeeltjes uit de lucht ervoor dat gebruikers in de mijnbouwsector, zoals Greer, kunnen profiteren van een langere levensduur.

“De integriteit en betrouwbaarheid van de Powerdrive FX is zeer goed, terwijl de door Leroy-Somer geleverde service en ondersteuning ongeëvenaard zijn”, concludeert Jim Phillips. “Ik zou absoluut overwegen in de toekomst meer van hun producten te gebruiken.”