Laatste nieuws:

31 oktober 2016 13:15

Ambit Projects gebruikt corrosiebestendige aandrijving van Nord

De NSD TUPH corrosiebeschermende behandeling is een methode, geïntroduceerd door Nord Drivesystems, die de levensduur van aandrijfsystemen met een aluminium behuizing verlengt.

De NSD TUPH oppervlaktebehandeling geeft aluminium aandrijvingen een gladde en permanent corrosiebestendig oppervlak en is zo uitermate geschikt voor industriële toepassingen(Afbeelding: Ambit Projects Ltd.)'
De NSD TUPH oppervlaktebehandeling geeft aluminium aandrijvingen een gladde en permanent corrosiebestendig oppervlak en is zo uitermate geschikt voor industriële toepassingen(Afbeelding: Ambit Projects Ltd.)
1/1
Meer over
Bedrijven

Dat toe te passen in agressieve atmosferen, met hoge luchtvochtigheid of bij sproeiwater. Ambit Projects, een fabrikant van machines voor de levensmiddelenindustrie, gebruikt door NSD TUPH beschermde aandrijvingen in haar waslijnen.

In het Engels stadje King’s Lynn ontwerpt en produceert Ambit Projects Ltd. op maat gemaakte oplossingen voor de reiniging, verwerking en verpakking van diverse voedingsmiddelen en landbouwproducten.

Ambit wilden een grondige upgrade en uitbreiding van een productielijn. De machine in kwestie verwijdert eerst de wortel en de bladeren van bleekselderij en daarna wast, inspecteert en verpakt ze de groente.

De oude aandrijvingen hadden erg geleden in deze altijd vochtige omgeving door het regelmatig afspuiten met water en wasmiddelen. Zelfs de anti-corrosie-coating met sterke eigenschappen was niet genoeg om een duurzame bescherming te garanderen. De verf was gebarsten en dreigde af te schilferen.

Om vuil weg te houden uit de selderproducten waren de aandrijvingen uitgerust met afschermingen en covers. Vooral de aandrijvingen die op de band in de onmiddellijke nabijheid van het wasproces geïnstalleerd waren, bevonden zich in bijzonder slechte staat. Om de grond en stenen uit de producten te verwijderen worden hier stralen onder hoge druk ingezet. De fabrikant van de apparatuur was dan ook op zoek naar alternatieve aandrijfoplossingen die evenwel geen extra behuizingen vereisten.

Bescherming die verder onder de oppervlakte gaat

Nord Gear Ltd, de Engelse tak van de Nord Drivesystems Group, lichtte Ambit Projects in over een innovatie in de materiaalkunde, want Nord ontwikkelde een technologie genaamd NSD TUPH die het aluminium oppervlak enorm versterkt.

Nord doet dit door een permanente verandering in het materiaal aan te brengen door middel van een elektrochemisch proces. In plaats van het aanbrengen van een beschermlaag, zoals vaak gebeurt met anti-corrosie coating, wordt het aluminium materiaal zelf grondig uitgehard.

Een groot aantal Nord aandrijvingen werd al op deze manier behandeld en laten sinds een paar jaar goede resultaten zien. Vooraleer de technologie gelanceerd werd, is NSD TUPH getest op weerbaarheid tegen blaarvorming volgens ASTM D714, corrosie volgens ASTM D610-08, krasbestendigheid volgens ASTM D1654-08 en volgens DIN EN ISO 2409, zoutspray per ASTM B117-09 en DIN EN ISO 9227 en chipping volgens ASTM D3170 (gravelometer-test).

Krasbestendigheid

In veel industriële omgevingen vallen krassen of impacten op de aandrijvingen te verwachten. Onder dergelijke omstandigheden kunnen zelfs kwalitatief hoogwaardige anti-corrosie coating geen betrouwbare en effectieve bescherming garanderen.

Zodra de oppervlaktelaag is beschadigd verspreidt corrosie zich dan gemakkelijk naar aangrenzende gebieden. Zelfs herstellen zal de geleden schade nooit helemaal ongedaan kunnen maken. Volgens Nord is NSD TUPH immuun voor dit potentiële probleem.

Een gravelometertest toonde absoluut geen verlies van hechting of tekenen van chippen. De procesveiligheid is dan ook verzekerd. De behandeling is goedgekeurd voor foodtoepassingen volgens FDA Title 21 CFR 175.300.

Het maakt de aandrijvingen ook resistent tegen reinigingsmiddelen in het pH 2 tot pH 12 bereik. NSD TUPH is met name geschikt voor gebruik in mariene milieus: de zoutsproeitest produceerde zelfs na 2000 uur geen corrosie. Nord levert gammamotorreductoren en mechatronische aandrijvingen met IP66 / IP69K beschermingsgraad. Reinigen met hogedrukstoomstralen is dus geen probleem. Vanwege hun uitstekende thermische eigenschappen kunnen de aluminium behuizingen zonder afkoeling worden afgespoeld, dus nog onder hun reguliere bedrijfstemperatuur.

Hygiënisch veeleisende toepassingen

Ambit Projects verving alle aandrijvingen en reductoren op transportbanden in dit retrofitproject door nieuwe toestellen met de nieuwe NSD TUPH. Deze zijn standaard voorzien van RVS DIN onderdelen en roestvrij staal op de uitgangsassen.

Food-grade olie wordt gebruikt als smeermiddel voor de reductoren. Paul Oakley, Sales Director bij Ambit Projects, is blij met zijn nieuwe aandrijvingen: “Nord NSD TUPH drives bieden echt waar voor je geld als je de oplossing bekijkt die het biedt in termen van de uitgebreide bescherming en de probleemloze betrouwbaarheid. Deze applicatie toont onze betrokkenheid om nauw samen te werken met onze klanten en leveranciers met upgrades en bij de uitbreiding van hun capaciteit. Dit soort initiatieven zijn een afspiegeling van de nieuwste technologische innovaties - en we zullen NSD TUPH bescherming zeker nog gebruiken in andere machines die we ontwikkelen.”

De nieuwe aandrijvingen in de selderverwerkingslijn zijn gebaseerd op motoren en SMI wormwielreductoren met glad oppervlak. Nord heeft deze componenten en andere reductoren geoptimaliseerd voor veeleisende hygiënische toepassingen. Een glad oppervlak, zonder hoekige randen zorgt ervoor dat vuil niet kan ophopen en dat spoelvloeistoffen er weer makkelijk afspoelen.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb