Laatste nieuws:

27 oktober 2016 10:19

NEN verbindt grote bedrijven en startups

Normenbedrijf NEN start een initiatief om grote bedrijven en startups met elkaar te verbinden. Zo wil NEN de sterke kanten van beide bedrijfssoorten samenbrengen.

'
1/1
Meer over
Bedrijven

Kwaliteit bij een startup wordt bepaald door dynamiek, focus, flexibiliteit en behendigheid, terwijl het bij grootzakelijke onderneming gaat om continuïteit, volwassenheid , bestuur en risicobeheersing. Grote bedrijven maken hierbij veelal gebruik van managementsysteemcertificatie, iets wat je bijna niet terugziet bij startups.

Met het NEN-initiatief moet een soort ‘best of both worlds’-situatie ontstaan. De aftrap van het initiatief vindt plaats tijdens het congres ‘Quality >> Growth’ op 1 december in Rotterdam.

Problemen als starter

Startende ondernemers en kleine bedrijven die enorm groeien zien zich geconfronteerd met het probleem dat ze niet over de juiste kwaliteitscertificeringen beschikken. Kosten van implementatie, certificatie en vooroordelen spelen een belangrijke rol in de overweging af te zien van een kwaliteitscertificaat. Deze keuze kan de jonge bedrijven remmen in hun ontwikkeling.

Corporate stoomschip

Grote bedrijven beschikken vaak wel over alle noodzakelijk certificaten, maar zien zich geconfronteerd met een snel veranderende en complexe wereld waarin zij zich staande moeten houden.

Zowel starters als grote bedrijven vragen zich af wat nu de toegevoegde waarde is van certificering.

Vernieuwing

De radicale vernieuwing van ISO-managementsysteemnormen biedt mogelijkheden om het beste van twee werelden te verkrijgen: minder documentatie, meer maatwerk en focus op eisen van belanghebbenden en relevante uitdagingen van de organisatie.

Dit leidt uiteindelijk tot een organisatie die een betere aansluiting heeft op de markt, weerbaarder is en sneller kan acteren op veranderingen.

Focus op kwaliteit

NEN-directeur Piet-Hein Daverveldt breekt een lans voor een breder kwaliteitskader: “Kwaliteitsmanagement is van strategisch belang. Dit geldt voor elk bedrijf, voor elke organisatie ongeacht de grootte. Het is essentieel voor het realiseren van de organisatiedoelstellingen, duurzame zakelijke relaties en de opschaling en marktacceptatie van innovaties.”

Op het NEN Congres Quality >> Growth op 1 december in Rotterdam, spreekt tech-ondernemer Christian Kromme en is er een debat met een startup-panel over dit thema. Meer informatie is te vinden op www.nen.nl/congres