3 september 2016 21:52
Op 1 september 2016 kwamen meer dan 100 vertegenwoordigers uit de wetenschap, het bedrijfsleven en de politiek in het Euregio Forum te Kleef bijeen voor de kick-off van het Interreg V A-project ‘Rocket'. Gastheer was het projectconsortium dat dit project ter waarde van 8 miljoen euro naar de grensregio van Nederland, Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen heeft gehaald. In vier jaar tijd ontwikkelen 80 Rocket-projectpartners 40 innovatieve producten (op basis van ‘key enabling technologies'), tien innovatieprojecten en 15 haalbaarheidsstudies.
Rocket staat voor Regional Collaboration On Key Enabling Technologies en stimuleert de grensoverschrijdende samenwerking tussen bedrijfsleven en wetenschap in het Duits-Nederlandse grensgebied tussen Noordzee en Niederrhein om onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie te versterken.Sleuteltechnologieën (KET‘s; key enabling technologies) zoals nanotechnologie, microsysteemtechniek, micro- en nano-elektronica, innovatieve materialen & grondstoffen en fotonica vormen de technologische basis voor antwoorden op wereldwijde uitdagingen.
Doelstellingen van het project zijn:
Interreg-projecten stimuleren de landoverstijgende samenwerking van regio's in het kader van Europese territoriale samenwerking. Daarmee behoren ze tot de centrale instrumenten van Europese cohesie- ook wel regio-politiek. Interreg V A-programmamanager Sjoerd Zoete verklaart: "Het Interreg V A-project Rocket versterkt het hightech potentieel in de Duits-Nederlandse grensregio, en stimuleert de grensoverschrijdende samenwerking tussen ondernemingen en de daarbij betrokken medewerkers."
Onder de gasten waren ook ondersteunende organisaties vertegenwoordigd, zoals Interreg Deutschland-Nederland, het Ministerie van Economische Zaken, het Ministerium für Wirtschaft, Energie, Industrie, Mittelstand und Handwerk des Landes Nordrhein-Westfalen, de Niedersächsische Staatskanzlei en de provincies Overijssel en Gelderland.
Naast de toelichting op het Rocket-project en haar randvoorwaarden werden vier al toegekende en lopende Rocket-innovatieprojecten gepresenteerd. Tijdens het intermezzo - waarin de door de deelnemers zelfgemaakte waterraketten werden gelanceerd - was veel ruimte voor intensieve kennisuitwisseling en nieuwe projectideeën. Op deze wijze bood de bijeenkomst de talrijk aanwezige gasten niet alleen inzicht in het Rocket-project, maar ook de mogelijkheid om met potentiële projectpartners te netwerken.
De kick off is de eerste openbare presentatie van het Rocket-project. De projectpartners zien nu uit naar talrijke nieuwe initiatieven uit de grensregio met ideeën voor de innovatieprojecten en haalbaarheidsstudies.
Meer informatie over het Interreg-programma: http://www.deutschland-nederland.eu/
Informatie over Rocket: http://www.rocket-innovations.eu/ .
De leadpartner van Rocket is Oost NV. Nederlandse partners in het consortium zijn BCS (Business Cluster Semiconductors) en Kennispark Twente. Aan Duitse zijde nemen NMWP.NRW en innos-Sperlich deel. Het project wordt mede gefinancierd door de provincies Gelderland en Overijssel, de Duitse deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen en het Nederlandse ministerie van Economische Zaken.
Dit project wordt in het kader van het Interreg-programma door de Europese Unie en de Interreg-partners financieel ondersteund.
Dossier Oekraïne op Engineersonline In de nacht van 23 op 24 februari 2022 is Rusland de Oekraïne binnengevallen. Wat is er sindsdien allemaal gebeurd met betrekking op de high tech en Nederlandse industrie? Op collega-website Engineersonline staat een Rusland/Oekraïne-dossier, waarin we de acties, feiten en meningen op een rijtje zetten.
ab op Twitter
Volg ab nu ook op Twitter!
Onze accountnaam is: @aenb