Laatste nieuws:

20 juni 2016 14:13

6-assige robot goedkoper dankzij kunststof Harmonic Drive

De robolink D-modules van de motion plastics fabrikant Igus bieden gebruikers de mogelijkheid om individuele roboticasystemen samen te stellen voor een lage prijs. De afzonderlijke gewrichten, die via een motor direct op de as worden aangedreven, zijn in verschillende maten leverbaar.

'
1/1
Meer over
Bedrijven

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk motoren en scharnieren in meerdere maten met de gangbare besturingen voor een complete 6-assige low-cost robot van kunststof en aluminium te combineren.

Harmonic drive

De Robolink Harmonic Drive is heel eenvoudig als zesde as van een robotarm, dus als radiaal bewegende verbinding tussen arm en grijper, te zetten. Deze is zeer licht en efficiënt en wordt door Igus in twee maten als individueel component of met een Nema17 resp. Nema23 stappenmotor aangeboden.

“De harmonic drive heeft als voordeel, dat deze amper speling heeft en dus een precieze verstelling bij zeer stille loop waarborg”, verklaart Martin Raak, productmanager Robolink bij Igus. “Daarnaast is deze heel compact en heeft een grote overbrengingsverhouding.” De aandrijving bestaat uit een buitentandkrans en een flexibele, maar tegelijkertijd zeer slijtvaste binnentrandkrans van Iglidur kunststof.

Online configuratietool

Igus toonde op de Hannover Messe een complete 6-assige arm met Harmonic Drive. Uit vergelijkbare Iglidur-materialen bestaan ook de wormtandwielen voor de nieuwe overbrengingsverhoudingen 1:30 en 1:70 van de D-wormtandwielen. Hiervoor biedt Igus nu ook een ontkoppelde variant van motor en gewricht aan.

Door een aluminiumprofiel worden de beide componenten met elkaar verbonden. Het resultaat is een betere gewichtsverdeling op de as, waardoor meer last geheven kan worden. De nieuwe universele grijperadapter maakt het mogelijk om verschillende grijpers op de Robolink D-gewrichten aan te brengen.

De Robolink D-modules worden afgerond door een nieuwe online-configurator, waarmee gebruikers hun Robolink D-gewrichten kunnen samenstellen en zodoende zeer voordelige robotarmen kunnen configureren.