Laatste nieuws:

25 mei 2016 22:15

B&R stapt in lineaire transportsystemen (video)

Op de jongste Hannover Messe kondigde B&R aan dat het in de lineaire transportsystemen is gestapt. De Oostenrijkers doen dat niet alleen, want de ‘mechanica' is afkomstig van ATS Automation. De bijdrage van dit Canadese bedrijf bestaat uit het SuperTrak-transportsysteem op basis van lineaire motoren. B&R voegt daar zijn besturingsknowhow aan toe en zorgt bijvoorbeeld voor robotintegratie en - synchronisatie en interfacing.

'
1/1
Meer over
Bedrijven
Met de niet-exclusieve samenwerking gaan beide partijen niet over een nacht ijs. Al meer dan twee jaar geleden zijn de gesprekken begonnen. Inmiddels draait het ook al bij verschillende klanten van B&R. Het systeem zelf heeft los daarvan ook al een aardige ‘track record' opgebouwd. Vanaf 1998 draait het intern bij ATS Automation en wordt sinds 2002 actief verkocht.

Onafhankelijk instelbaar

Volgens B&R kleven aan conventionele transportsystemen nogal wat nadelen. Zo zijn ze volgens de Oostenrijkse automatiseerders behoorlijk traag. Met het SuperTrak-systeem kunnen positie, snelheid, bewegingsrichting en versnelling van de individuele dragers onafhankelijk van elkaar worden ingesteld. De maximale snelheid van een verticale drager is 2,5 m/s. Met een belasting van 10 kg is een versnelling van 1 g mogelijk. Bedraagt de belasting 1 kg dan is 4 g haalbaar. De positioneernauwkeurigheid bedraagt ± 0,01 mm.

Flexibel

Ook flexibiliteit is volgens B&R een argument in het voordeel van het SuperTrak-systeem. Zowel als het om de besturing als de mechanica gaat, is het transportsysteem eenvoudig aan te passen. Vooral bij kleinere serie- en batchgroottes is dat een voordeel. Daar komt nog bij dat dit systeem in vergelijking met een conventioneel transportsysteem stille en energiezuiniger is. De kosten per product zijn volgens B&R dan ook lager dan bij een conventioneel bandsysteem.

www.br-automation.com