Laatste nieuws:

25 april 2016 11:14

Engeland wordt stiller

Het Nederlandse Merford opent zijn deuren in Engeland. Het familiebedrijf, dat al 60 jaar werkzaam is op het gebied van geluidsbeheersing, speelt daarmee in op de groeiende vraag in het Verenigd Koninkrijk naar toepassingen om geluidsoverlast tegen te gaan.

'
1/1
Meer over
Bedrijven

Twee trends maken geluidswering in Engeland urgent. De toenemende bevolkingsdichtheid in grote steden zorgt ervoor dat de bewoonde omgeving en industriegebieden steeds meer met elkaar samensmelten, waardoor geluidsoverlast toeneemt. En mensen zijn zich veel meer bewust van de schadelijke effecten die geluidsoverlast kan hebben op de gezondheid, waardoor ze het niet langer accepteren.

Merford

Het familiebedrijf Merford bestaat al 60 jaar. Medio 2014 zag men mogelijkheden voor internationale uitbreiding. Olivier Wallien, manager van de business-unit Merford Noise Control: “Vanaf dat moment wilden we meer doen met waar we goed in zijn: het beheersen van lawaai, om daarmee onze woon- werk- en leefomgeving prettiger en gezonder te maken.” Dit kan een volledig op maat gemaakte toepassing zijn of een reeds, in de fabriek van Merford ontwikkelde, bestaande toepassing. Denk hierbij bijvoorbeeld aan geluidswerende omkastingen, geluidsschermen, geluidswerende ventilatiesystemen, testcellen en geluidswerende deuren.

Logische stap

De uitbreiding naar Engeland was een logische stap, vervolgt Wallien. “Internationaal deden we al een flink aantal projecten in onder andere België, Duitsland en Scandinavië. Maar de meest positieve ervaringen hadden we toch wel met onze activiteiten in de ‘UK’. We merken dat de Nederlandse en Engelse cultuur goed met elkaar matchen. Ook is er vrijwel geen sprake van een taalbarrière, een prettige bijkomstigheid.” Daarnaast is het voor Merford een heel goed moment om nu de Engelse markt te betreden. Op het gebied van geluidsbeheersing zijn er in het Verenigd Koninkrijk meerdere bedrijven actief die concurreren op deelgebieden. Door het faillissement van een grote Engelse speler ontstond een gat in de markt, waar Merford nu inspringt.

Focus

Het bedrijf focust zich in Engeland in eerste instantie op een viertal activiteiten: het reduceren van geluid bij energieopwekkende afvalverwerkingsindustrieën, datacenters, transformatorstations en de utiliteitsbouw. Het hoopt hiermee een flink marktaandeel op de Engelse markt te verwerven.

Continue innovatie met eigen laboratorium en testfaciliteit

Voor het opzetten van de activiteiten van Merford in Engeland is Gary Dawson aangewezen als nieuwe sales manager. Met zijn 28 jaar lange ervaring bij andere grote geluidsbeheersingsbedrijven weet hij precies wat er speelt in Engeland als het gaat om geluidsbeheersing en de wet- en regelgeving daaromtrent. Volgens Dawson is er een flink groeiende markt in de UK voor toepassingen om geluidsoverlast tegen te gaan.

“De technologie voor geluidsbeheersing heeft zich niet in hetzelfde tempo ontwikkeld als andere takken van techniek. De meeste geluidsbeheersingssystemen die tegenwoordig worden ontwikkeld, zijn zeer gelijkwaardig aan wat er in de jaren vijftig werd geproduceerd. Daarentegen heeft Merford, met haar eigen in-house laboratorium en testfaciliteit, voortdurend geïnvesteerd in R&D. Zo introduceerde ze innovatieve nieuwe oplossingen voor langer bestaande problemen, zoals akoestische roosters voor laagfrequent geluid en antigeluidsystemen om transformatorgeluid te dempen zonder volumineuze absorptiesystemen”, aldus Dawson.

Op zoek naar stilte

Dawson verwacht dat er in de toekomst meer behoefte zal zijn aan geluidswerende toepassingen om daarmee geluidsoverlast te beperken. Mensen accepteren geluidsoverlast niet langer. Men is zich steeds meer bewust van storende omgevingsgeluiden, waardoor men vaker dan voorheen op zoek is naar stilte. “Lage frequenties verspreiden zich goed via de lucht en kunnen worden veroorzaakt door apparatuur of installaties zoals compressoren, transformatoren, verbrandingsmotoren, windmolens en ga zo maar door. Dit maakt het reduceren van geluidsoverlast in de UK tot een heel actueel onderwerp voor de komende jaren. Er komen steeds meer situaties waarbij geluidswerende maatregelen in de vorm van omkastingen, wanden of antigeluid noodzakelijk zijn”, aldus Dawson.