Laatste nieuws:

21 april 2016 11:52

Smart Wiring Applicatie te zien op Hannover Messe

Volgende week presenteert Eplan op de Hannover Messe (25-29 april) een Smart Wiring Applicatie voor schakelkasten.

De Smart Wiring Application van Eplan'
De Smart Wiring Application van Eplan
1/1
Meer over
Bedrijven

Voor het bedraden van een schakelkast is veel tijd en deskundigheid nodig, maar Eplan maakt het proces nu veel gemakkelijker. De software visualiseert de bedrading en levert de benodigde productiegegevens volledig digitaal.

De Smart Wiring Application betekent volgens Eplan een aanzienlijke vereenvoudiging van het volledige bedradingsproces voor schakelkasten. Of het nu gaat om de bron-/doelbeschrijving, aanduiding van aansluitpunten, dwarsdoorsnedes, kleur, draadlengte, eindafwerking of exacte kabelroutering, de software zorgt voor een visualisatie en voor de benodigde bedradingsinformatie en engineeringgegevens voor de montage binnenin de schakelkast.

Voordeel: het bedraden op basis van schema's - een tijdrovend, foutgevoelig proces waarvoor veel knowhow nodig is - is niet langer nodig. De digitale weergave van Smart Wiring Application refereert daarbij aan de 3D-layout van het virtuele model in Eplan Pro Panel. Maar de nieuwe toepassing verhoogt de productiviteit ook zonder een 3D-layout. Er kunnen bijvoorbeeld Excel-lijsten met alle benodigde verbindingsinformatie in het programma worden ingelezen.

De 3D-visualisatie van de routeringspaden en montagestappen mag dan weliswaar niet beschikbaar zijn, de stapsgewijze uitvoering en het vergelijken van diverse verbindingslijsten bij last-minute wijzigingen zijn dat wel. Medewerkers zijn steeds goed geïnformeerd over hoe ver het volledige bedradingsproces is gevorderd, wat nog moet worden 1/3 bedraad, welke wijzigingen er mogelijk nog nodig zijn en hoe deze moeten worden uitgevoerd. De Smart Wiring Application is verkrijgbaar vanaf de release van Eplan Platform versie 2.6 in september 2016.

Systeemgestuurde toepassing

Een overzichtelijk menu beschrijft elke afzonderlijke verbinding. Deze informatie wordt aangevuld met de visualisatie van de apparatuur, inclusief aansluitpunten en de geplande kabelroutering voor de bedrading in de schakelkast. De software geeft informatie over de vereiste diameter van de draad, de te gebruiken kleur en de vastgestelde behandeling van het aansluitpunt - crimpen of ultrasoon lassen bijvoorbeeld. Ook wordt de bundeltoewijzing exact weergegeven. Dit alles betekent dat elke verbinding en ook elke verbindingsstap helder en transparant is. Zodra een verbinding volledig bedraad is, wordt deze volgens het verkeerslichtprincipe groen. Dit is bijzonder handig als er in meerdere ploegen wordt gewerkt: collega's kunnen precies daar doorgaan waar hun voorgangers waren gebleven.

Snel proces voor last-minute wijzigingen

De Smart Wiring Application bewijst zichzelf vooral bij last-minute wijzigingen in projecten, die eenvoudig in Eplan Pro Panel worden geregistreerd en vervolgens geactualiseerd. Via de Smart Wiring Application, worden de twee projectstatussen met elkaar vergeleken. De software legt hierbij alle verschillen vast, wat ten opzichte van een handmatig proces enorm veel tijdwinst oplevert. De software toont alle verouderde verbindingen, verbindingen die al bedraad zijn maar die moeten worden verwijderd, en de extra verbindingen die nodig zijn. Dit betekent dat bedraders niet meer hoeven te zoeken en na te denken over de gevolgen van de wijzigingen voor het complete bedradings- en productieproces.

Achtergrond

Tot 43 procent van de tijd die nodig is om een schakelkast te produceren wordt gebruikt voor het bedraden (afhankelijk van de specifieke toepassing). Dit proces is uiterst tijdrovend en vereist enorm veel deskundigheid. Wat moet worden bedraad? Hoe kunnen de benodigde draden optimaal worden gerouteerd? Deze vragen over besturingstechniek moeten meestal worden beantwoord op basis van de schema's, die het uitgangspunt vormen voor de bedrading van de kast. Gevolg is dat hooggekwalificeerde specialisten honderden schakelschema's pagina voor pagina moeten bekijken en de bedrading ten behoeve van montage en installatie moeten doornemen; daarbij is het uiteindelijke resultaat mogelijk niet altijd eenduidig. Met de Smart Wiring Application kan tijd worden bespaard die vervolgens productiever kan worden benut.

Voordelen van de Smart Wiring Application:

  • Geïntegreerde workflow van klanteisen via de engineering, tot en met productie en het testen
  • 100% digitale gegevens
  • Bedrading zonder schema
  • Perfecte visualisatie
  • Stapsgewijze werkinstructie
  • Projectvergelijking voor last-minute wijziging
  • Vastleggen van bedradingsstatus
  • Betere schaalbaarheid van werkbelasting

Eplan staat op de Hannover Messe in hal 6, stand K16.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb