Laatste nieuws:

1 februari 2016 13:41

Tata Steel maakt staal met kunstmatige intelligentie

Op vrijdag 29 januari opende burgemeester Van der Laan van Amsterdam een vestiging van Tata Steel op het Amsterdam Science Park. Tata Steel zet in op het creëren van staal met een hogere toegevoegde waarde voor zijn klanten door het inzetten van kunstmatige intelligentie.

'
1/1
Meer over
Bedrijven

Op het Amsterdam Science Park gaan onderzoekers van Tata Steel samenwerken met innovatieve, hightech start-ups om via digitale innovaties als kunstmatige intelligentie nieuwe technieken te ontwikkelen en implementeren om nog hogere kwaliteiten staal te kunnen maken.

Inmiddels is een project gestart met het aldaar gevestigde bedrijf Scyfer (een spin-off van de Universiteit van Amsterdam), gericht op het verbeteren van inspectietechnieken voor de oppervlaktekwaliteit van staal.

Staal met digitaal paspoort

“De samenwerking met Scyfer stelt ons in staat om de kwaliteit van onze producten naar een nog hoger niveau te tillen”, aldus Hans Fischer, directeur van Tata Steel in IJmuiden en Chief Technology Officer van Tata Steel in Europa. Tevens kunnen we door nieuwe analysemodellen onze klanten in de toekomst met een ‘digitaal paspoort’ van onze rollen staal tot op het kleinste detailniveau informatie verschaffen.” Fischer geeft aan dat klanten hierdoor installaties nog efficiënter benutten.

Fischer vervolgt: “De eerste resultaten van dit project zijn veelbelovend. Via onze vestiging op het Amsterdam Science Park komen we in aanraking met nieuwe technologische mogelijkheden in de vroegste stadia van ontwikkeling, die we gezamenlijk verder ontwikkelen om ze in het staalproductieproces toe te passen. Deze samenwerking levert een toegevoegde waarde op gebieden waar je met traditionele R&D niet in kunt voorzien.”

Zelflerende systemen

“Exclusief voor Tata Steel ontwikkelt Scyfer zelflerende algoritmes, die enorme hoeveelheden complexe data met miljoenen variabelen analyseren en daar patronen in herkennen”, aldus Max Welling, oprichter van Scyfer en hoogleraar Machine Learning aan de Universiteit van Amsterdam.

“Aan de hand daarvan kun je bijvoorbeeld op een rol staal van twee kilometer lengte tot op de vierkante millimeter nauwkeurig vaststellen wat de oppervlaktekwaliteit is en hoe die zich verhoudt tot de wensen van de klant. Ik ben ervan overtuigd dat het toepassen van kunstmatige intelligentie voor hightech bedrijven als Tata Steel dé manier is om zich te onderscheiden ten opzichte van concurrenten. Dit wordt een game changer binnen de staalindustrie en een katalysator voor hightech innovatie”, aldus Welling.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb