Laatste nieuws:

2 december 2015 14:57

Precisiebeurs, internationaler en intensiever dan ooit

Op woensdag 18 en donderdag 19 november vond de 15e editie van de Precisiebeurs. In totaal waren op beide dagen zo’n 6.500 mensen bijeen, opnieuw een groei in vergelijking met de afgelopen jaren.

'
Rechts
1/5
Meer over
Bedrijven

Bij deze door Mikrocentrum georganiseerde beurs draait het om nieuwe leads, kennisvergaring en het creëren en onderhouden van netwerken in de precisietechnologie en dat alles in een steeds meer internationale setting. Met ruim 300 exposanten, ongeveer 4.000 bezoekers en 60 sprekers bleek opnieuw dat de Precisiebeurs hét event is binnen dit vakgebied.

Big Science means Big Business

Meer dan in de afgelopen jaren was er bij de exposanten sprake van leadgeneratie. De markt trekt aan en dat was voelbaar. Organisator Mikrocentrum heeft zich de afgelopen jaren ingespannen om in toenemende mate ook internationale leads te genereren voor de exposanten. Dat gebeurt o.a. door diverse publicaties via internationale vakbladen. De Precisiebeurs is zodoende uitgegroeid tot hét Europese trefpunt voor precisietechnologie.

Voor de 4e achtereenvolgende keer was er sprake van een grote delegatie en presentaties van vertegenwoordigers van de big science projecten. Onder deze projecten was opnieuw CERN, dat min of meer traditioneel aanwezig was met een grote delegatie.

Nieuw dit jaar was het Iter kernfusieproject en de Europese Extreme Large Telescope waar Nederland een vooraanstaande rol in speelt. Het Synchroton project ESRF was vorig jaar met 2 en dit jaar met 4 mensen aanwezig, waaronder nu hoofdinkoper Dean Gibson, die 12 voor hem nieuwe bedrijven noemde die hij bij ESRF sterk aanbeveelt . “I’m really surprised by the variety of highly skilled companies, I’ve never seen this before” zo stelde Ingrid Milanese, ook van ESRF.

Dat het daarbij ook komt tot concrete orders illustreerde Hans Ott van IBS Precision Engineering: “Bij CERN zijn ze op dit moment een detector voor een Large Hadron Collider aan het upgraden. Wij leveren een 7-tal machines die chips op carriers solderen met een bijzonder hoge nauwkeurigheid.”

Hoogwaardig lezingenprogramma

Als podium voor belangrijke opkomende precisietechnieken stond tijdens de 15e editie naast Big Science ook Advanced Thermal Control als thema centraal. Het onafhankelijke lezingenprogramma op donderdagochtend was hier met 10 lezingen geheel aan gewijd. Tijdens de Precisiebeurs werd ook het nieuwe Advanced Thermal Control Consortium gelanceerd. Dat is een initiatief van 6 bedrijven (ASML, FEI, IBS Precision Engineering, Philips, Segula en VDL) die door middel van open innovatie samenwerken en gezamenlijk, zonder subsidie, fundamenteel onderzoek financieren bij de TUE en TUD.

Internationaal netwerken

Evenals in de afgelopen jaren organiseerde Mikrocentrum in samenwerking met het Europese E.E.N. en de Kamer van Koophandel een meet & match met in totaal 191 gesprekken. Op donderdagochtend was er, evenals in 2014, een Business Frühstück met 60 deelnemers uit Duitsland en Nederland.

Tijdens dit ontbijt werden Irmato en Nijdra, 2 organisaties die zeer actief zijn in Duitsland, geïnterviewd. Dennis van Dijk: “De Nijdra Group doet sinds 2004 mee aan de Precisiebeurs en ziet deze hightech en precisie toeleveringsbeurs groeien. Het is knap van de organisatie om dan het kleinschalige en specifieke karakter te behouden en zelfs internationale standhouders en bezoekers te trekken! Voornamelijk uit één van onze belangrijkste handelslanden: Duitsland.”

DSPE en euspen

Een ander samenwerkingsverband ontstond op de beursvloer tussen DSPE en euspen, waarbij een convenant getekend werd op het gebied van gecertificeerde precisie engineering opleidingen. Traditioneel reikte de DSPE weer een tweetal prijzen uit, de Wim van der Hoek prijs voor het beste afstudeerwerk van het afgelopen jaar en de Rien Koster prijs, een oeuvre prijs voor een vooraanstaand en ervaren precisietechnoloog.

Ghin Mok van de TU Delft kreeg de Wim van der Hoek prijs voor zijn Master Thesis ‘The design of a planar precision stage using cost effective optical mouse sensors'. De Rien Kosterprijs werd gewonnen door Peter Rutgers, mede-oprichter en Technical Director van Demcon. Hij ontving deze oeuvre prijs als een erkenning van zijn vakmanschap en de manier waarop hij die inzet ten goede van de mensen om hem heen, zowel van binnen als buiten Demcon.  

Beursbeleving

Overal konden oplettende bezoekers dit jaar de meest uiteenlopende projecten tegenkomen. Nieuw was bijvoorbeeld de hall-of-fame bij binnenkomst met 12 bijzondere innovaties van exposanten. In de nieuwe Dommelhal was er opnieuw een OEM-plaza, dit keer met presentaties van ASML, K&S en een selectie van de diverse big science projecten.

Viro Engineering, in 2014 nog verwelkomd als 550e lid van het Mikrocentrum High Tech Platform, stond voor het eerst op de Precisiebeurs. Armand Jacobs, Afdelingshoofd Mechanical Engineering bij Viro: “Over onze deelname aan de Precisiebeurs 2015 zijn we zeer enthousiast. Vele relaties hebben we mogen ontvangen op onze stand, waardoor de beurs voor ons zeer succesvol verlopen is. Met een to-the-point klanten- en relatiekring is het inderdaad hét trefpunt voor de precisietechnologie.

Ook de interessante lezingen maken het geheel kloppend. Volgend jaar staan we er graag weer!”
Beursorganisator Mikrocentrum blikt terug op een geslaagd event. De Precisiebeurs 2015 brengt alles samen onder een dak. Uit de vele positieve reacties bleek dit jaar weer dat veel mensen elkaar hier weten te vinden, de lezingensessies goed gewaardeerd worden, er nieuwe contacten en leads worden opgedaan en er nieuwe oplossingen ontdekt en besproken worden die onze high tech maakindustrie verder brengt.

Ook de 15e editie van de Precisiebeurs gaf dus een goed overzicht van de huidige wereld van precisietechnologie dat een podium vormt voor exposanten om te laten zien waar zij in uitblinken. Bovendien bleek uit de samenstelling van de bezoekers dat hier jaar na jaar de vakspecialisten elkaar treffen. De volgende editie van de Precisiebeurs zal plaatsvinden op 16 en 17 november 2016.