Laatste nieuws:

17 augustus 2015 11:32

Spannende techniek in het onderwijs met computer-robotics

Fischertechnik viert dit jaar zijn 50-jarig bestaan en heeft ter gelegenheid daarvan zijn Robo TX-serie geheel naar de laatste stand van de techniek uitgevoerd.

'
1/1
Meer over
Bedrijven
Het CNC Instructie Buro biedt de Fischertechnik leskisten aan voor op school, als speelse kennismaking met techniek. Maar voor vakopleidingen is het mooi materiaal om hiermee een praktijkproject uit te voeren. Als studenten zich het XYZ-assenstelsel hebben eigengemaakt, het stroomdiagram hebben begrepen en gewerkt hebben met de software om de componenten te programmeren, dan komt de ‘Automation Robot' in actie zoals in de echte praktijk.

Docenten van metaalopleidingen kunnen ook zelf met hun leerlingen nieuwe robotfuncties ontwerpen. Bijvoorbeeld de toepassing van een speciale robotgrijper. Het fabriceren daarvan is dan een volgende stap. Zo ontstaan vele leer momenten in het traject van de robotassemblage, inclusief het programmeren en testen van nieuwe studieapplicaties.

Extra robotonderdelen 3D (laten) printen is nog een optie, nadat men de 3D-ontwerpen ook zelf heeft gemaakt.

De werking van de robot kan op elke PC worden geprogrammeerd en de robotbesturing (PLC) met de eigen Robo TX controller. De bediening is onder meer mogelijk met een Androïde smartphone of een tablet PC via Bluetooth of WLAN.

De complete constructiebouwdozen zijn te vinden in de webwinkel van het CNC Instructie Bureau, met ook montagesets voor mobiele robotvoertuigen met een camera die beelden via WiFi laat zien, of automatisch kleuren herkent, lijnen volgt of bewegingen signaleert. Elk model bevat didactische documentatie voor begeleiding van de bouw en het programmeren.

Enkele suggesties zijn een voetbalrobot, vorkheftruck, sporenzoeker, lift, stoplicht, magazijnstapelaar, containerkraan of de 3-assige ‘automation robot' voor het manipuleren van onderdelen.