2 juli 2015 09:42

Hotraco Group krijgt allereerste Dekra Inspected Panelbuilder Certificaat

Het allereerste Dekra Inspected Panelbuilder Certificaat is onlangs toegekend aan Hotraco Group. De in Hegelsom gevestigde fabrikant van onder andere schakel- en verdeelinrichtingen heeft met succes voldaan aan alle beoordelingscriteria binnen het nieuwe certificatie programma, dat Dekra Certification eind 2014 lanceerde als respons op de behoeften van de markt.

De panelenbouw-industrie wordt geconfronteerd met unieke uitdagingen, aangezien de fabrikanten van oudsher kleine hoeveelheden van veel verschillende producten produceren. Erwin de Goede, Business Development Manager bij Dekra: “Typekeuring en controle van in serie gebouwde systemen is veruit onze meest populaire dienst onder panelenbouwers. Voor kwaliteitsbewuste klanten bieden wij ook de Kema-Keur voor panelen. Naast het testen van typen, omvat dit een inspectie van de productiefaciliteit in overeenstemming met de Cenelec Inspectie Guidelines (CIG).“

In tegenstelling tot de Kema-Keur, is Dekra Inspected Panelbuilder (DIP) niet gerelateerd aan een specifiek product. Dit betekent dat, hoewel de inspectie langer duurt, het meer productielijnen kan dekken en een bredere omvang heeft.

Bovendien kan DIP worden aangepast aan de individuele behoeften van de panelenbouwer, zoals door het combineren van inspecties voor verschillende exportmarkten (bijv. Europa en Noord-Amerika).

Creatieve oplossing

Maurice Knippenberg, Project Manager bij Hotraco, licht toe: “We hebben vele jaren ervaring in het werken met Dekra en Kema-Keur. Voor een nieuwe reeks van producten waren we in relatief kleine aantallen met veel variatie in het ontwerp aan het produceren. We werden benaderd door Dekra om te bespreken hoe Test Certificaten te verkrijgen zijn en, indien mogelijk, Kema-Keur voor die producten.“

Erwin de Goede legt uit: “De verscheidenheid in ontwerpen gecombineerd met de beperkte volumes in de product familie maakte het erg duur voor Hotraco om Kema-Keur te verkrijgen over alle producten. Dat ging commercieel geenszins, dus moesten we een creatieve oplossing voor Hotraco's behoeften bedenken.”

Die oplossing was het Dekra Inspected Panelbuilder Certificaat, die werd gelanceerd als een nieuwe dienst in eind 2014.

Compleet pakket

De nieuwe dienst is gelanceerd als een logische uitbreiding van de bestaande Dekra-diensten voor panelenbouwers, en het complete pakket is nu als volgt:

  • Ontwerp verificatie volgens IEC 61439
  • Dekra geïnspecteerde Panelbuilder (DIP)
  • Kema-Keur (een combinatie van de eerste twee aspecten).

Fabrieksinspecties

De fabrieksinspecties, uitgevoerd als onderdeel van Kema-Keur-certificering geven fabrikanten een ‘derde paar ogen’ op hun kwaliteit van processen. In vergelijking met ISO-certificering zijn de CIG-eisen meer gericht op de daadwerkelijke productieprocessen en routinetesten; dus het constant verbeteren van de kwaliteit van de output.

“Bij Hotraco, zien wij onszelf als een volwassen en ervaren panelbuilder,” voegt Knippenberg toe. “In dat opzicht is het nog opmerkelijk hoeveel we leren als we een dagje aan de zijde van de Dekra-inspecteur lopen.” Hotraco streeft ernaar om het hoogste niveau van product- en proceskwaliteit te behouden en een ‘Dekra Inspected Panelbuilder’ past in die ambitie perfect.

Foto's:

Hotraco Group krijgt allereerste Dekra Inspected Panelbuilder Certificaat

© Aandrijvenenbesturen.nl