Laatste nieuws:

29 juni 2015 14:15

B&R werkt aan real-time communicatie voor OPC UA

B&R ondersteunt de nieuwe werkgroep van de OPC Foundation. Het doel van deze werkgroep is om real-time communicatie toe te voegen aan de OPC UA-standaard.

'
1/1
Meer over
Bedrijven

Hiervoor zijn twee belangrijke toevoegingen aan de OPC UA norm nodig. Een ‘publisher-subscriber’-model en er moet gebruik gemaakt worden van de IEEE 802.1-standaard voor tijdgevoelige netwerken (TSN).

“De nieuwe OPC UA uitbreidingen zullen profiteren van onze jarenlange ervaring in het ontwikkelen van real-time oplossingen”, zegt Stefan Schönegger, marketing manager bij B&R.

Hogere snelheden

OPC UA beschikt over een client-server architectuur. Het ‘publisher-subscriber’-model zal ‘one-to-many’- en ‘many-to-many’-communicatie toevoegen. Vooral in grote decentrale systemen zal dit aanzienlijke snelheidsvoordelen opleveren. “Dit is een basisvereiste voor gebruik in de communicatielijn bijvoorbeeld bij grote verpakkingslijnen”, legt Schönegger uit. Powerlink is ook gebaseerd op dezelfde architectuur.

Real-time capaciteit OPC UA

Om aan de real-time eisen te voldoen, zal de OPC UA standaard gebruik maken van IEEE 802.1 TSN. “Op dit moment is TSN nog een werktitel voor een nieuwe reeks van IEEE-standaarden welke gemaakt worden om native real-time mogelijk te maken voor de IEEE 802-Ethernet-standaard”, zegt Schönegger. Dit moet uiteindelijk zorgen voor een naadloze overgang naar de aanzienlijk snellere Ethernet standaarden zoals Powerlink, die gebruikt wordt voor field-level communicatie en veeleisende motion control-taken.

Naast de automatisering industrie, wordt TSN momenteel ook geëvalueerd door de auto en telecommunicatie industrie. “De eerste nieuwe auto's op basis van TSN worden in de nabije toekomst verwacht”, vertelt Schönegger. Dit kan ervoor zorgen dat deze technologie algemeen verspreid wordt. Naast B&R zal de nieuwe OPC werkgroep worden ondersteund door de andere leiders op het gebied van automatisering, zoals aangekondigd door Kuka op 13 april 2015.

Totaalpakket: OPC UA en Powerlink

OPC UA speelt een belangrijke rol in de IT van moderne productiesystemen. “De toevoeging van TSN en het ‘publisher-subscriber’-model zal het werkgebied van potentiële OPC UA toepassingen sterk uitbreiden", zegt Schönegger. Gecombineerd met de open standaard Powerlink en Opensafety, is het resultaat een totaalpakket voor een veilige en consistente ethernetcommunicatie tot op sensorniveau.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb