Laatste nieuws:

25 juni 2015 10:11

Igus levert 3D-geprinte prototypen van Tribo-kunststof

Igus biedt klanten een dienst aan voor de levering van 3D-geprinte Tribo-onderdelen. Wie een prototype of speciaal onderdeel voor glijlagers nodig heeft, krijgt bij Igus snel een oplossing geleverd.

Complexe componenten, zoals wormwielen, kunnen met de 3D-print service in zeer korte tijd worden gerealiseerd. (bron: Igus GmbH)'
Complexe componenten, zoals wormwielen, kunnen met de 3D-print service in zeer korte tijd worden gerealiseerd. (bron: Igus GmbH)
1/1
Meer over
Bedrijven

Een jaar geleden presenteerde de expert in motion plastics, hoogwaardige kunststoffen voor bewegende toepassingen, op de beurs van Hannover het eerste Tribo-filament voor 3D-printers ter wereld. Nu heeft Igus het aanbod uitgebreid en biedt het bedrijf een 3D-printservice, waarmee speciale onderdelen nog sneller geleverd kunnen worden.

Igus kan de volledige fabricage van speciale onderdelen verzorgen. “Onze klanten kunnen hun 3D-gegevens aan ons toesturen en krijgen hun onderdelen dan snel en gemakkelijk geprint van ons terug”, aldus Tom Krause, productmanager Iglidur Tribo-filament bij Igus. “Dit hebben wij in de afgelopen maanden al zo nu en dan uitgevoerd en we willen nu graag deze dienst aan al onze klanten bieden.”

Tribo-filament

Tribo-filament is vijftig keer slijtvaster dan gewoon 3D-printerfilament en zeldzame vormen en afmetingen zijn snel en gemakkelijk te leveren. De levertijden voor gedrukte onderdelen zijn hoofdzakelijk afhankelijk van de complexiteit van de componenten. In principe geldt echter ook voor deze Igus-producten: ‘vanaf 24 uur’.

Online prijzen berekenen en bestellen

De dienst voor klanten, tot aan het complete onderdeel, wordt daarbij zo gemakkelijk mogelijk vormgegeven. Via de Igus-website kan een klant gegevens uploaden en de opdracht geven voor een component. Ook de prijsbepaling gebeurt automatisch online. Daarbij zijn de prijs en levertijd echter afhankelijk van de complexiteit en de opbouw van de component.

“Het is ook mogelijk om componenten uit twee verschillende kunststoffen te laten drukken”, verklaart Tom Krause. “Dat betekent dat [de klant, red.] ofwel zeer complexe componenten kan laten drukken, waarbij het steunmateriaal oplost, of de component wordt met een normale ABS gedrukt en alleen de glijvlakken bestaan uit ons slijtvaste Iglidur I180-PF.”

Als eerste stap biedt Igus componenten zoals wormwielen van het slijtvaste Tribo-materiaal. In de toekomst kunnen ook complexe vormen in andere Iglidur-standaardmaterialen worden geprint, om gebruikers nog meer creatieve vrijheid te bieden voor hun constructies.