Laatste nieuws:

30 april 2015 11:10

Motoren van Faulhaber in Nasa satellieten

In het ‘Magnetospheric Multiscale (MMS)' researchproject van Nasa helpen motoren van Faulhaber bij het onderzoeken van het magneetveld van de aarde. De MMS-missie moet voor het eerst een driedimensionaal beeld opleveren van de ‘near-earth' magnetische velden. De interactie tussen deze velden genereert enorme hoevelheden energie, die van significante invloed kunnen zijn op elektronicasystemen op aarde.

MMS-missie'
MMS-missie
1/1
Meer over
Bedrijven

De MMS-missie bestaat uit vier identieke ruimteprobes die in maart vanaf Cape Canaveral zijn gelanceerd. In hun baan om de aarde lieten ze vier bolvormige magnetische-veldsensoren los, die aan de probe blijven gekoppeld via 48 m lange kabels,  om een groot meetgebied te bestrijken. Op het moment dat de satelliet de  doelpositie bereikte, werden de kabels uitgerold door stappenmotoren van Faulhaber.

"Je krijgt tijdens zo'n ruimtevlucht maar één kans", verklaart Michaël Raymond van Faulhaber Precistep in La Chaux-de-Fonds (Zwitserland). "De toestellen aan boord van de probe moeten hun taak met absolute betrouwbaaarheid verrichten. Daarom deed Nasa een speciale audit op onze productie, om ervan overtuigd te zijn dat onze motoren in alle opzichten aan hun hoge eisen voldoen."

Tot die eisen behoren hoge prestaties bij een zeer laag gewicht - elke gram telt als een raket wordt gelanceerd - en een zo compact mogelijk ontwerp. De motor en precisie-overbrenging zijn maar net iets langer dan 56 millimeter. Toch genereet de unit tot 0,5 newtonmeter op de uitgangsas.

Om te zorgen dat ze in de ruimte perfect werken, zijn de kogellagers en tandwielen gesmeerd met een spaciaal smeermiddel dat functioneert in vacuüm en bij extreem lage temperaturen. Bovendien zijn de units met de motor en overbrenging voorzien van ventilatigaten  zodat de lucht in de behuizing kan ontsnappen als ze de aardatmosfeer verlaten en er geen ongewenste drukverschillen ontstaan.

De ruimteprobes vliegen in verschillende driedimnsionale formaties in gebieden van het aardmagnetische veld waar zogeheten magnetische reconnectie  plaatsvindt. Dit fysische proces leidt ertoe dat de structuur van een magnetisch veld explosief verandert, waarbij enorme hoeveelheden energie vrijkomen.

De MMS-missie moet voor het eerst driedimensionale belden van deze processen maken. Zij zijn de beslissende factor voor het ‘ruimteweer' dat op zijn beurt weer communicatiesatellieten in de ruimte en elektronische apparatuur op aarde kan beïnvloeden. Met de data van de MMS-probes verwachten de betrokken wetenschappers fundamentele processn in het universum beter te kunnen begrijpen.

www.faulhaber.com

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb