30 april 2015 11:10
In het ‘Magnetospheric Multiscale (MMS)' researchproject van Nasa helpen motoren van Faulhaber bij het onderzoeken van het magneetveld van de aarde. De MMS-missie moet voor het eerst een driedimensionaal beeld opleveren van de ‘near-earth' magnetische velden. De interactie tussen deze velden genereert enorme hoevelheden energie, die van significante invloed kunnen zijn op elektronicasystemen op aarde.
De MMS-missie bestaat uit vier identieke ruimteprobes die in maart vanaf Cape Canaveral zijn gelanceerd. In hun baan om de aarde lieten ze vier bolvormige magnetische-veldsensoren los, die aan de probe blijven gekoppeld via 48 m lange kabels, om een groot meetgebied te bestrijken. Op het moment dat de satelliet de doelpositie bereikte, werden de kabels uitgerold door stappenmotoren van Faulhaber.
"Je krijgt tijdens zo'n ruimtevlucht maar één kans", verklaart Michaël Raymond van Faulhaber Precistep in La Chaux-de-Fonds (Zwitserland). "De toestellen aan boord van de probe moeten hun taak met absolute betrouwbaaarheid verrichten. Daarom deed Nasa een speciale audit op onze productie, om ervan overtuigd te zijn dat onze motoren in alle opzichten aan hun hoge eisen voldoen."
Tot die eisen behoren hoge prestaties bij een zeer laag gewicht - elke gram telt als een raket wordt gelanceerd - en een zo compact mogelijk ontwerp. De motor en precisie-overbrenging zijn maar net iets langer dan 56 millimeter. Toch genereet de unit tot 0,5 newtonmeter op de uitgangsas.
Om te zorgen dat ze in de ruimte perfect werken, zijn de kogellagers en tandwielen gesmeerd met een spaciaal smeermiddel dat functioneert in vacuüm en bij extreem lage temperaturen. Bovendien zijn de units met de motor en overbrenging voorzien van ventilatigaten zodat de lucht in de behuizing kan ontsnappen als ze de aardatmosfeer verlaten en er geen ongewenste drukverschillen ontstaan.
De ruimteprobes vliegen in verschillende driedimnsionale formaties in gebieden van het aardmagnetische veld waar zogeheten magnetische reconnectie plaatsvindt. Dit fysische proces leidt ertoe dat de structuur van een magnetisch veld explosief verandert, waarbij enorme hoeveelheden energie vrijkomen.
De MMS-missie moet voor het eerst driedimensionale belden van deze processen maken. Zij zijn de beslissende factor voor het ‘ruimteweer' dat op zijn beurt weer communicatiesatellieten in de ruimte en elektronische apparatuur op aarde kan beïnvloeden. Met de data van de MMS-probes verwachten de betrokken wetenschappers fundamentele processn in het universum beter te kunnen begrijpen.
Dossier Oekraïne op Engineersonline In de nacht van 23 op 24 februari 2022 is Rusland de Oekraïne binnengevallen. Wat is er sindsdien allemaal gebeurd met betrekking op de high tech en Nederlandse industrie? Op collega-website Engineersonline staat een Rusland/Oekraïne-dossier, waarin we de acties, feiten en meningen op een rijtje zetten.
ab op Twitter
Volg ab nu ook op Twitter!
Onze accountnaam is: @aenb