Laatste nieuws:

20 april 2015 11:44

Wittenstein AG wint Hermes Award 2015

Tijdens de openingsceremonie van de Hannover Messe heeft Wittenstein AG de Hermes Award uitgereikt gekregen. Het bedrijf won de prestigieuze prijs voor de ‘Galaxie’, een hoogwaardige tandwieloverbrenging.

'
Rechts
1/2
Meer over
Bedrijven

Dr. Jochen Köckler, lid van de raad van bestuur van Deutsche Messe: “Het bedrijf exposeert al vele jaren op de Hannover Messe en toonde al jaar na jaar nieuwe producten op het gebied van elektromechanische aandrijftechniek. Het winnende product is een compleet nieuw type tandwieloverbrenging met Industry 4.0-connectiviteit. Hierdoor past het goed binnen het hoofdthema van dit jaar: ‘Integrated Industry - Join the Network’.”

Wittenstein’s Galaxie

De Galaxie is een overbrenging met onafhankelijk beweegbare tanden, die zo zijn gearrangeerd dat alle oppervlakken van elke tand contact kunnen maken met de tanden van de vaste buitenring van de overbrenging. Daardoor is het contactoppervlak voor krachtoverbrenging meer dan zes maal groter dan bij conventionele vertragingskasten.

De afzonderlijke tanden zijn gesegmenteerd geordend en worden via een polygoon, een walslager en een gesegmenteerde lagerbuitenring aangedreven. Het tandpatroon is een logaritmische spiraal - eveneens een noviteit.

Met betrekking tot het koppeldichtheid, stijfheid en compacte bouw is de Galaxie kinematisch beter dan alle voorgaande oplossingen. De transmissie verbruikt ook minder energie en is geschikt voor gebruik in een groot aantal toepassingen, waaronder gereedschapsmachines, robots, windturbines en textielmachines.

Uitreiking Hermes-award

De Hermes-award werd uitgereikt door Dr. Johanna Wanka, minister van onderwijs en onderzoek. Wanka: “De Galaxie tandwieloverbrenging is een uitstekende ontwikkeling en een goed voorbeeld van de Duitse innovatiekracht.”

Juryvoorzitter Dr. Wolfgang Wahlster (tevens hoofd van DFKI, een Duits onderzoekscentrum voor kunstmatige intelligentie) voegde hier aan toe: “De winnaar van dit jaar bewijst dat zelfs in dit digitale tijdperk nog steeds grote innovaties mogelijk zijn, zelfs op het gebied van de fundamentele bewegingsleer van industriële aandrijftechniek.” De jury was unaniem in de keuze voor de Galaxie als winnaar.