Laatste nieuws:

16 april 2015 12:11

Gedeputeerde Annemieke Traag bezocht Tevel

Annemieke Traag, gedeputeerde van provincie Gelderland, heeft innovatie in haar portefeuille. Ter toetsing van haar beleid bezoekt ze jaarlijks innovatieve MKB-bedrijven in Gelderland. In april was Tevel Techniek in Westervoort aan de beurt.

Annemieke Traag (derde van rechts) bij Tevel'
Annemieke Traag (derde van rechts) bij Tevel
1/1
Meer over
Bedrijven

De provincie Gelderland heeft 7 Regionale Centra voor Technologie in het leven geroepen, om MKB-bedrijven te ondersteunen met innovatie. Jaarlijks bezoekt gedeputeerde Traag MKB-bedrijven, om te ervaren hoe ze omgaan met innovatie, en om meer inzicht te krijgen in de effecten van het gevoerde innovatiebeleid.

Annermieke Taag bezocht Tevel samen met Jan van de Weerd van het PCTmg (Platform Creatieve Technologie Midden-Gelderland).  "Wij adviseren klanten bij het oplossen van technische vraagstukken voor flexibele productieprocesautomatisering", vertelde Eric Sülter, directeur van Tevel. De oplossing varieert van een technisch component tot complete productieautomatiseringssystemen. Daarvoor heeft Tevel een team van ervaren HBO-opgeleide engineers, die pasklare oplossingen kunnen ontwikkelen. Daarnaast wordt gebruik gemaakt  van de expertise van een uitgebreid netwerk aan partners in binnen- en buitenland.

Bij nieuwe, onbekende vraagstukken wordt regelmatig contact gezocht met het PCT of een van de andere RCT's, om de juiste expertise te vinden. Zo heeft Tevel enkele innovatievouchers mogen inzetten voor haalbaarheidsstudies; en is het bedrijf zelf ook kennispartner geweest van collega MKB-bedrijven uit Gelderland.

Financiering

Juist bij onbekende, technisch uitdagende, vraagstukken is het financiële risico vaak groot. "Hoe gaan jullie om met dit soort uitdagingen", vroeg gedeputeerde Traag, want Tevel is niet ongeschonden door de crisis heen gekomen. "Gelukkig hebben we de weg omhoog weer gevonden," antwoordt Sülter, "maar een financiële buffer opbouwen kost tijd, en de mogelijkheden via banken zijn erg beperkt".

Tevel probeert door samenwerking (via zijn netwerk) het financiële risico te beperken; en tevens de juiste experts erbij te betrekken, licht Sülter toe. Wellicht kunnen innovatie-subsidies en fondsen van de provincie Gelderland ook mogelijkheden bieden, vult Traag aan.

Onderwijs

Op de vraag van Annemieke Traag, hoe Tevel zorgt dat het ook in de toekomst over goed geschoolde engineers kan blijven beschikken; geeft Sülter aan dat hij de contacten met de HAN (Hogeschool Arnhem Nijmegen) heeft aangehaald. Door inzet van HBO-stagiaires en afstudeerders (W en E), kunnen de studenten ervaring opdoen in de praktijk; en heeft Tevel een goede indruk van de kwaliteit van het onderwijs. Om betere aansluiting van theorie op praktijk te krijgen, riep de HAN onlangs een nieuwe onderwijsvorm in het leven: ‘duaal leren'. Daarbij gaat de student twee dagen per week naar school en is hij of zij drie dagen op een leer/werkplek actief. Tevel heeft aan 2 ‘duaal lerende' studenten zo'n plek ter beschikking gesteld.