30 maart 2015 12:31
Atlas Copco mag als eerste producent sinds kort ook hydraulische moeraanzetters kalibreren. In het kader van de heraccreditatie van de kalibratielaboratoria in Essen, Dingolfing en Wetzlar kreeg het concern bovendien accreditaties voor nog meer nieuwe meetgrootheden.
De Duitse accreditatie-instelling DAkkS heeft de drie Atlas-Copco-kalibratielaboratoria in Essen, Wetzlar en Dingolfing aan een grote heraccreditatie-audit (DIN EN ISO/IEC 17 025) onderworpen en daarbij het toegestane kalibratiespectrum van de laboratoria duidelijk verbreed.
Onder andere mag Atlas Copco nu als eerste producent wereldwijd ook hydraulische moeraanzetters volgens geaccrediteerde meetmethodes kalibreren.
Michael Skibinski, manager van de kalibratielaboratoria in Centraal-Europa, ziet dat met het oog op de sinds kort ook in de werktuigbouwkunde geldige VDI-richtlijn 2862 als concurrentievoordeel. “Uiteindelijk hebben we sinds kort zelf hydraulisch gereedschap in het programma, dat wij na de verkoop nu ook kunnen kalibreren”, beredeneert Skibinski.
Atlas Copco nam in 2013 Rapid-Torc over; een fabrikant van hydraulische moeraanzetters, met vestigingen in België en de VS. “Bovendien was er op de markt tot nu toe bijna geen dienstverlener die dergelijke schroeftechniek bij meer dan 10.000 newtonmeters kon tegenmeten”, aldus de Atlas-Copco-manager.
De nieuw ontwikkelde kalibratiemethode levert herleidbare meetresultaten en biedt zo voor eventuele schadevergoedingsgevallen een veiligstelling. De methode verschilt fundamenteel van de gangbare extrapolatiemethode waarbij meetpunten gedeeltelijk niet worden gemeten, maar uitsluitend worden geëxtrapoleerd.
Naast veel elektrische meetgrootheden, zoals spanning, frequentie of vermogen, zijn de laboratoria voor temperatuurmetingen en voor de elektrische simulatie van temperatuursensoren geaccrediteerd.
Nieuw erbij gekomen is de meetgrootheid ‘druk’ en bij alle meetgrootheden de accreditatie voor kalibraties ter plaatse bij gebruikers. “Nu kunnen we de diensten ook in de fabrieken van onze klanten aanbieden, hetgeen uitvaltijden en kosten minimaliseert”, verzekert Skibinski.
Dossier Oekraïne op Engineersonline In de nacht van 23 op 24 februari 2022 is Rusland de Oekraïne binnengevallen. Wat is er sindsdien allemaal gebeurd met betrekking op de high tech en Nederlandse industrie? Op collega-website Engineersonline staat een Rusland/Oekraïne-dossier, waarin we de acties, feiten en meningen op een rijtje zetten.
ab op Twitter
Volg ab nu ook op Twitter!
Onze accountnaam is: @aenb