Laatste nieuws:

8 december 2014 13:10

Holland Hydraulics ontwikkelt hydrauliek voor nieuwe ‘crusher’

Holland Hydraulics in Hengelo, dat zich heeft toegelegd op engineering, bouw, installatie en onderhoud van hydraulische systemen, heeft de hydraulische installatie voor een ‘crusher’ van aluminiumsmelterij Nordural op IJsland ontwikkeld en geleverd. De crusher breekt koolstofblokken van gebruikte of afgekeurde anodes, die gebruikt worden voor verhitting van de smeltbaden. De opdrachtgever voor de crusher was een Noors engineeringbedrijf dat verantwoordelijk is voor de grootschalige revisie van de Grundartangi-aluminiumfabriek van Nordural.

'
1/1
Meer over
Bedrijven

De opdrachtgever ontwikkelt en levert in het kader van de revisie van de aluminiumfabriek een complete, op maat gemaakte installatie voor de anode-werkplaats. In de werkplaats worden de anodes gemaakt, die gebruikt worden voor de elektrolyse in de smeltbaden voor aluminium. De anodes zijn grote metalen ‘vorken’ van zo’n drie meter hoog waarop in een oven koolstofblokken van zo’n 50 x 50 x 200 cm. gebakken worden. In de fabriek worden in het totaal zo’n 10.000 anodes gebruikt, die elke maand vervangen worden. Telkens worden er zo’n 1.500 in een volcontinu proces in de werkplaats verwerkt. Een belangrijk onderdeel van het proces is het breken van de gebruikte koolstofblokken, zodat er een nieuw koolstofblok aan de anode gebakken kan worden. De koolstof wordt gerecycled.

Crusher

Voor de anodewerkplaats werd een nieuwe soort crusher ontwikkeld. De anodes worden hangend in een transportbaan aangevoerd. Elke vier minuten moet de crusher een anode verwerken, dus het proces moet bijzonder snel verlopen. Een grote uitdaging voor de installatie was de wisselende kracht die nodig is. Voor normale gebruikte anodes volstaat een werkdruk van zo’n 90 bar, maar voor het breken van een nieuwe, maar afgekeurde anode is een aanzienlijk grotere druk tot wel 350 bar nodig. De nieuwe crusher staat op een frame en fixeert de anode. Daarna duwen twee hydraulische cilinders van twee kanten brekers met rijen stalen tanden tegen de blokken, zodat ze van de anode afbreken.

“Hydrauliek is een prima oplossing voor deze crusher, omdat er extreem veel kracht nodig is en de installatie zeer betrouwbaar moet zijn, om de productie niet in gevaar te brengen”, licht directeur Rob van den Nieuwboer van Holland Hydraulics toe. “Het mooie is, dat de opdrachtgever bewust in Nederland op zoek is gegaan naar een hydrauliekbedrijf omdat ons land wat dat betreft een goede reputatie heeft. Wij hebben de engineering van de hydraulische installatie verzorgd, de ventielblokken in eigen huis geproduceerd en de aggregaten geleverd. Met de vermogensgeregelde pomp in het systeem kunnen we het vermogen van de crusher doseren. De crusher is in Duitsland gebouwd en getest en vervolgens in onderdelen naar IJsland getransporteerd.”

Vakbeurs

De nieuwe crusher die voor de aluminiumsmelterij op IJsland is gebouwd, is een prototype dat inmiddels ook op een vakbeurs voor de aluminiumindustrie gepresenteerd is. De opdrachtgever, die meer dan 25 jaar ervaring heeft in de ontwikkeling en bouw van innovatieve machines en mechanisch gereedschap voor de zware industrie, verwacht een flinke opleving van de aluminiumindustrie.

“Wij hopen daarvan mee te profiteren”, zegt Van den Nieuwboer. “De aluminiumbedrijven hebben de laatste jaren weinig geïnvesteerd en moeten een inhaalslag maken. De hydraulische crusher betekent een flinke efficiencyverbetering. Voorheen moesten medewerkers de koolstofblokken soms met drilboren van de anodes breken. Men wil het concept nu standaardiseren en geschikt maken voor alle typen anodes, waardoor er een interessant marktpotentieel ontstaat.”

De Grundartangi-aluminiumfabriek van Nordural op IJsland werd in 1998 in gebruik genomen. De capaciteit groeide van 60.000 ton per jaar naar 280.000 ton in 2012; het aantal werknemers groeide van 160 naar zo’n 600 werknemers. Naast de renovatie van de Grundartangi-fabriek is Nordural van plan op IJsland een nieuwe aluminiumsmelterij te bouwen in de buurt van Helguvik, waar op termijn ook zo’n 300 tot 400 mensen zullen werken.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb